Den näst sista helgen i november är det dags för årets upplaga av den stora modellmässan i Bremen och Anders Wintzéus har sammanställt ett reportage från fjolårets evenemang.

Text & foto: Anders Wintzéus

Vi var några stycken som tog oss till Euro­Modell i Bremen förra året. En båttur mellan Trelleborg och Travemünde med övernattning på båten i båda riktningar gjorde att vi enkelt kunde ta oss till Bremen över dagen. Mässan verkade vara inriktad på modelljärnväg i första hand, men även andra hobbies var representerade. En stor marknad arrangerades samtidigt. Totalt fem hallar ockuperades så den enda bristen var egentligen tid.

Drygt 50 modelljärnvägar från olika europeiska länder fanns på plats, varav ca 25 deltog i det ”första inofficiella europeiska mästerskapet i smalspårsbygge”. Det var mycket hög klass på anläggningarna och flera skalor fanns representerade. Vissa anläggningar kördes manuellt, andra styrdes från dator och flera var inbyggda i stora ”tittskåp” med riktig belysning. Några var även utrustade med ljudsystem för att öka på realismen. Stor variation på anläggningarna gjorde att det var mycket att se. Dessutom berättade utställarna gärna om sina anläggningar vilket gjorde det extra trevligt.

I Bremen ligger också butiken ”Modellbahnbörse” där vi gjorde ett snabbt besök. En i personalen öppnade dörren till det ”inre” rummet som mer kunde liknas vid ett litet museum. En Märklin­samlare skulle nog få svårt att lämna detta ställe. Sammanfattningsvis var det ett mycket lyckat besök i Bremen och en tur dit rekommenderas varmt.

About The Author

Related Posts