En jämförelse av två TMY-modeller i H0


Roco har under året kommit ut med en ny modell av TÅGAB:s TMY, jag har ställt modellen mot det lok som Heljan tog fram för fyra år sedan.

Text & foto: Jocke Hultgren

Vill du läsa de komletta utvärderingarna för de båda modellerna så finner du dem här:

Utvärdering av TÅGAB:s TMY från Roco
Utvärdering av TÅGAB:s TMY från Heljan

Första intrycket
Roco vinner på grund att modellen är komplett att ställa på spåret med alla detaljer på plats. Modellen har en väldigt hög finish, lackeringen och märkningen är mycket bra. Inga fel på Heljanmodellen, men jag har svårt att känna något för en modell som inte ens har buffertarna monterade vid leverans.

Lokkåpan
Det är återigen detaljerna som gör det. Roco tar hem denna kategori med ledstänger i en mer rätt färg, en mer komlett detaljering i fronten av loket som ger hela modellen en snyggare framtoning. Heljan har inte tagit med alla handtag på lokets front vilket gör hela modellen mer ”steril” än Rocos motsvarighet.

Underredet
Mer detaljer på modellen vid leverans, exempelvis alla stag och rör på boggierna, och medlevererade tillbehör som gör att man snabbt och enkelt kan anpassa modellen till sina egna behov. Det är utmärkt att skicka med flera olika typer av koppel till en ny modell! Här är det nästintill ”dött lopp”, Heljan har dock inte ”det lilla extra” som gör att den kan hävda sig mot Rocos godispåse.

Gångegenskaper
Heljanmodellens lägre motorljud och mjukare gångegenskaper gör att jag väljer bort Roco till förmån för Heljan under denna punkt. Dragkraften hos Rocomodellen är större och säkrare tack vare slirskydden, men har aldrig blivit stående i någon backe med ett tåg draget av Heljans modell på grund av att loket inte orkat med tåget eller tappat greppet på rälsen.

Utseende
Gillar den ”metallic-look” som Roco har givit modellen, det riktigt glänser om modellen när den rullar omkring på anläggningen. Förebilden är kanske något mer diskret, men metallfärger är svåra att återge korrekt i modell. Loket från Heljan är mattare i grundfärgen. Roco vinner även när det gäller dekalerna, logotypen och den vita texten på lokkorgens sidor är i toppklass på båda modellerna, men märkningen på Rocomodellen är tydligare. Saknar som sagt det vänstra loknumret i bägge ändarna på modellen från Heljan.

Under lokkåpan
Chassit skiljer sig inte mycket åt mellan de båda modellerna. Heljans smarta gummiupphängning av kretskortet är värd att nämna, men det faktum att Roco gjort alla komponenter mindre för att på så sätt kunna placera en högtalare i modellen ger högre poäng. Roco vinner alltså även på denna punkt.

Belysning
Heljanmodellen har ett starkare sken på strålkastarna, modellen från Roco har strålkastare som bara glöder när du kör analogt. Den slutbelysning som finns på Rocomodellen är inte helt förebildsriktig, men det gör modellen mer komplett. Ser tomt ut på Heljans modell som är helt nedsläkt i den bakre änden.

Service
Roco tar hem även denna punkt med sin servicevänliga konstruktion av lokkåpan och chassit. Instruktionsbladet är mer komplett och detaljerat än det papper som följer med modellen från Heljan. Det är ett litet minus att texten i informationen från Roco inte finns på svenska, men med så tydliga bilder som det är i intruktionerna så fungerar det ändå.

Sammanfattning
Är inte alls missnöjd med min Heljanmodell. Det är som sagt några år sedan den tillverkades och Roco har haft stora möjligheter att på varje liten detalj granska hur Heljan gjort sin modell och gjort åtgärder för att få fram en bättre produkt.

Skulle jag idag stå i butiken och välja mellan de båda modellerna så skulle valet falla på modellen från Roco. Den är mer komplett, har fler detaljer, detaljer som redan är monterade när man packar upp modellen. Den går bra och det är möjligt att förse den med ljud.

Varför överhuvudtaget välja? Faktum är ju ändå att TÅGAB:s lok är något av det snyggasste som rullar på svenska spår så det kanske är dags att börja bygga upp ditt eget Värmland i källaren med lokstallet fullt av silverlackade lok från olika tillverkare?

Som avslutning vill jag passa på att tacka Tågspecialisten som lånade ut modellen från Roco för denna utvärdering.

Kommentarer

Den grövsta missen missad
Skickat av Ollie 2004-08-01
I stort håller jag med men ni har lyckat missa den absolut grövsta missen hos Roco, de felaktiga sidofönstren vid lokhytterna. Där är Heljan klart bättre än Roco, de har fått korgen mera rätt. Om man tittar på modellerna snett uppifrån så märker man också skillnader på själva nosen, vilken är rätt vet jag inte. Runda nosar är svårt och det är bara en tillverkare som har lyckats med att träffa rätt med en EMD F7, alltså Highliner/Athearn Genesis (Highliner inköptes av Athearn på 90-talet). Rocos lok har nog annat svårdefinerad miss som man har rättat till med just dessa fönster. Slutbelysning på just dessa TMY tycks variera från lok till lok tex GN loket har en mycket liten röd lykta placerad under den mittersta lycktan, vilket gör att den syns inte så jättebra i verkligheten. Jag ser TMY och TMX dagligen och Rocos fönster är dels för smala och delvis i fel vinkel. Dessutom ska dessa ha gummi i fönster ramar, inte trä och dessa sitter jämt med lokkorgen, på en TMX sitter dessa en bit inåt. Annars är Heljans lok kanske drivsäkrare än Roco men i mitt tycke det som gör Roco en knapp vinnare är att deras driv är helt inkapslad, vilket inte är Heljans dito. Ett annat plus är att Rocos detaljer är gjorda i bättre plastkvalitet än Heljans som liknar det som fanns hos Piko som inte tål direkt ovarsam hantering. För att jämföra en Di3 så blir resultatet tvärt om, Heljan vinner på grund av att de dels ger ut modellen RÄTT detaljerad för de olika tidsepoker som de ska likna. Medan Roco har först och främst missat att just 3.641 i en lacken ska ha en plog på A-änden och en kjol endast på B-änden. En annan grov miss här är avsaknad av speglar på Rocos lok. Men båda av dessa Nohabs är bra mycket bättre än de som har sålts tidigare på marknaden i stor serie.

Fullödig recension
Skickat av Andersson i Rakvattnet 2004-07-25
Det är så här det skall gå till. Tack Jocke för en mycket bra jämförelse. MIBA redovisar mer siffror, annars är det en fullödig rescension. Synd att de konkurerar ut varandra, istället för att göra t.ex. Tågåkeriets blåa variant. Men den kanske kommer. Man blir ju nästan sugen på att byta skala bara för att få köra silvriga lok…

Rocos modell finns inte
Skickat av Vagn Knudsen 2005-10-15
Er det ingen som reagerer på at Roco’s modell inte finns? Jag menar den eksosutblåsning/tak finns inte på loket i verkligheten, och sjalva vinklen på nosarna er fel. Lokkorgen er for låg. Roco’s Nohab modeller kan i basta fall betacknassom leketøy’s modeller ala Marklin’s 35 år gamal model.