Finska mj-nyheter hör inte till vanligheterna, men i år kommer Piko med det Vectron-lok som under 2015 testats på plats i Finland.

Det var 2013 som det statliga finska järnvägsbolaget beställde 80 st ellok av typen Vectron från Siemens till en summa av knappt 3 miljarder. I början av januari 2016 har det första serieproducerade loket lämnat fabriken i Tyskland för vidare transport till Finland. Men det blir inte det första Vectronloket på finska spår. Under 2015 försågs ett av Siemens egna testlok med axlar för Finlands bredare spårvidd och transporterades på speciella transporttrallor från anläggningen i Tyskland till Finland för tester på plats. Det är detta lok som Piko nu kommer med i en exklusiv serie endast avsedd för den finska marknaden, det är dock troligt att man som intresserad modellrallare kommer kunna få tag i detta speciella lok hos handlare med kontakter eller via auktionssajter. Modellen får som sagt den specialfärgsättning som det tyska testloket haft i Finland.

Tillverkare: Piko
Art.nr: 97724
Pris: Ännu okänt

Om Piko även kommer att producera det serieproducerade finska loket återstår att se. Nedan kan man se designförlaget för de första serieproducerade loken till Finland. Ska man skapa en modell av denna förebild så handlar det dock om att man behöver göra förändringar i formen för lokens korg då samtliga lok beställda av VR kommer ha ett något annorlunda utförande på korgen. Skillnaden innebär bland annat ett extra fönster vid förarplatsen och ett annorlunda utfört tak, det senare med anledning av att samtliga levererade lok även kommer förses med två mindre dieselmotorer för växling på oelektrifierade sidospår eller linjekörning i begränsad hastighet och omfattning. Källor: Railcolor och VR Group

vr_sr3

 

About The Author

Related Posts