En av årets helt nya modeller från Piko är det tre-axliga växelloket Vossloh G6. Detta är ingen direkt svensk nyhet, men eftersom flera exemplar av Vossloh G6 idag används på svenska spår så kan det på sikt finnas möjlighet även för ”svenska” versioner av modellen.

Piko aviserar att man under året kommer med det moderna tre-axliga loktypen G6. Ett diesellok för växling på industrier och bangårdar tillverkat av tyska Vossloh i Kiel. Den första prototypen för loktypen presenterades 2008, men det var först 2010 som produktionen av det ”lilla” men starka dieselloket kom igång på allvar. Fram tills idag har omkring 100 lok av typen tillverkats. I Sverige har ingen operatör ännu köpt loktypen, men enligt uppgifter har lok av typen tidigare använts av TX Logistik för växling vid Malmö Kombiterminal. Idag finns minst tre lok av typen i Stockholmsområdet då två lok används för spårarbeten i Citytunneln och ett vid Fortums värmeverk i Värtan. Lok har under perioder även setts hos Tågab och Hector Rail.

Det tycks i de flesta fall röra sig om uthyrningslok i Vosslohs gröna och grå färgsättning som fått påklistrade dekaler för den aktuella operatören, men får någon av de mer etablerade operatörerna för sig att köpa in loket för växlingsuppdrag så kommer vi med stor sannorlikhet få se G6 lok även i ”svenska” färger. Källor: Lok aus Kiel, Järnväg.net, Vossloh

vossloh_g6

Ritning från Vossloh

Tillverkare: Piko
Art.nr: 52650 | Mer om modellen
Pris: 135€

About The Author

Related Posts