Elloksmöte i modell

Det var  i slutet av sommaren som Märklin presenterade sina planer på en sats bestående av det Schweiziska elloket Ce 6/8 III 14305 samt svenska Da 903. De båda loken möttes på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle i samband med firandet av att Sverige haft elektrifierade järnvägar i 100 år.

Det schweiziska elloket av typen Ce 6/8 III ”Krokodilen” skapades för att dra tunga godståg på den krävande järnvägen genom Gottardpasset mellan Schweiz och Italien. Märklin skapade under 50-talet modeller av loket och en egen krokodil var i mitten 1900-talet många småpojkars stora dröm. Det var dock få i Sverige som själva hade sett loktypen och när Sveriges Järnvägsmuseum började planera firandet av att vi haft elektriska tåg i 100 år så föddes den lite galna idén att köra en krokodil till Gävle.

När det stod klart att en Schweizisk krokodil skulle komma till Sverige i samband den årligen återkommande museidagen så föddes en idé om att återskapa ännu en pojkdröm från 50-talet i form av ett svenskt Da-lok i schweiziskt grön färgsättning. Det var en något udda modell utan förebild som fanns i Märklins sortiment i mitten av 50-talet. Genom insatser från museiföreningar och företag kunde Netrails Da 903 förvandlas till Märklins tänkta förebild från 50-talet inför besöket från Schweiz.

Satsen som Märklin kommer med under 2016 är genomgående en nostalgitripp. Modellerna ska tillverkas i gjutformarna från 50-talet och levereras i kartonger med utseendet de hade när de kom första gången, men kommer att förses med drivningar enligt senaste modell. Satsen är en samlarmodell i en begränsad upplaga på 3000 exemplar.

Tillverkare: Märklin
Art.nr: 31100
Rek.pris: 800€