Första bilderna på kommande personvagnar från NMJ

I samband med Nürnbergmässan 2008 premiärvisade NMJ den första prototypen till den kommande serien av svenska 60-talsvagnar.

Planerna på en kommande serie svenska 60-talsvagnar i H0 som presenterades av tillverkaren Norsk Modelljernbane (NMJ) för ett och ett halvt år sedan, börjar nu närma sig förverkligande. Man visade i samband med årets mässa i Nürnberg en prototyp som mottagits från den fabrik i Kina som producerar modellen åt NMJ. De första serietillverkade modellerna beräknas komma ut på marknaden under försommaren och sedan kommer modeller i andra färgsättningar och utföranden presenteras fortlöpande.

Norsk Modelljernbane har under de senaste åren haft stora framgångar med sina omfattande serier med norska personvagnar av både B3- och B7-typ. Serierna har kännetecknats av högdetaljerade modeller i en mängd olika utföranden. Vagnarna produceras i relativt begränsade serier med omkring 300 – 500 modeller av varje unikt utförande. Satsningen har tilltalat den norska marknaden och nu hoppas NMJ att man ska nå samma framgångar med satsningen på svenska vagnar.


Modeller med många detaljer är ett av kännetecknen för NMJs modeller.

I dagsläget har NMJ aviserat en serie med vagnar av typerna A2, AB2, AB3, B1 och B5 i 36 olika utföranden. Samtidigt har man redan öppnat upp för att ta fram andra vagnstyper i serien (exempelvis sovvagnar, resturangvagnar och postvagnar) om satsningen blir framgångsrik.

Mer fakta
Den kommande modellserien har väckt ett stort intresse bland svenska modellrallare och ämnet bevakas kontinuerligt, i exempelvis denna tråd på diskussionsforumet Stinsen finns en mycket överskådlig sammanställning av de kommande modellerna från NMJ. Naturligtvis finns även mer information på tillverkarens egen hemsida.