Brimalm Engineering har nyligen påbörjat leveranserna av det norska ångloket Type 31b i H0 till de som förbokat modellen.

Text: Jocke Hultgren

Type 31b skapades för Bergensbanen, men de 23 loken som byggdes på 1920-talet sattes även in på andra sträckor i Norge. I samband med elektrifieringen av järnvägen till Bergen placerades loken i Hamar. Loktypen har varit populär i Norge, den har använts till både gods- och persontåg och har dessutom mått som gör att den passar bra in på en modelljärnväg.

Det är genom ett samarbete mellan Modelljernbaneforeningen i Norge och Brimalm Engineering som modellen blivit möjlig. Loket har en Faulhabermotor med svänghjul i tendern och den kullagrade drivningen sker på lokets tredje drivaxel varifrån de övriga axlarna får kraften via de skalenliga koppelstängerna.

Mässingsmodellen som byggts för hand kommer i hela sju versioner och med endast 25 exemplar av varje utförande så blir den totala serien endast på 175 modeller. Som man kan se på bilden så har modellen alla yttre detaljer som man kan kräva av en modell som denna. Modellen har även inredning i hytten, öppningsbart sotskåp och fjädrade buffertar.

Modellen kostar 9700 NOK och säljs i Norge endast av MJF, i Sverige och andra länder hänvisas den som är intresserad av modellen till Brimalm.

För mer info, se www.brimalm.com

About The Author

Related Posts