Ombyggnation av Roco:s ÖBB 1043 till GC Rc2

Det finns inga serietillverkade modeller av Green Cargos Rc-lok i likström, ett sätt att ändå få ett grönt Rc-lok på anläggningen är att bygga om Rocos modell av ÖBBs lok av typen 1043. Håkan Y beskriver i denna artikel hur han gick tillväga med projektet.

Text & foto: Håkan Y

Mitt förra Green Cargo bygge för föreningen gjorde att jag fick mersmak och ville ha ett Green Cargo RC lok själv på min egen bana. Frågan var om jag skulle försöka jaga tag i ett Fleischmann RC lok eller om ett alternativ skulle letas upp. Problemet är att antalet RC 1-4 lok för tvåräls är begränsade och jag har stora krav på dragkraft och driftsäkerhet. Jag har vid flera tillfällen kikat närmare på Roco:s ÖBB RC 1043 lok för en eventuell ombyggnation. Flera smådetaljer avviker mot förebilden. En del går att åtgärda medan en del är av knepigare art. Takdetaljerna samt strålkastarna är de som avviker mest men detta lever jag med. Någon gång i framtiden tänker jag åtgärda strålkastarna så dessa blir korrekta (fyra vita och en röd istället för tre vita och två röda!)

Första steget var att plocka bort alla smådetaljer ifrån loket. Jösses, man förstår att modellerna har gått upp i pris när man inser hur många olika små detaljer som sitter på ett lok idag. Detta tar givetvis tid att montera ihop i fabriken! Efter nedmontage av alla detaljer tvättades kåpan ren ifrån originalfärg. Jag använde T-röd till detta med vanlig trasa.


Loket innan jag satte tänderna i det


Kåpan strippad på alla detaljer


En låda är nödvändig så inte de små detaljerna försvinner!


Kåpan tvättas, färgen sitter gott!

ÖBB Logan i fronten fick filas ner och spacklas över. Nya hål gjordes för räcken som passar förebilden likaså monterades nya ventilatorer och backspeglar.


Den är där


Sen är den borta!


Nya hål och spacklat igen gamla hål

Efter spacklingen och montering av nya detaljer tvättades kåpan rent ifrån fett och dammpartiklar. Slutligen sprutlackerades modellen enligt Green Cargos färger.


Rambalken sprutmålad


Lokkorgen sprutmålad


Taket sprutmålat

De gula räckena handmålades på plats och dekalerna monterades dit likaså strålkastarna. Nya ramar runt framrutorna limmades dit. Dessa måste jag säga onekligen höjer modellens intryck markant!


Räcken monterade, dekaler påbörjade


Alla dekaler monterade, likaså nya ramarna till framrutorna

Plogar togs ifrån ett annat RC lok jag hade. Dessa var avsedda för vitrinskåpsmontage utan koppel. Med hjälp av en skalpell skar jag ut så jag kan ha koppel på mitt lok. En reservdelspåse införskaffades så de ”gula plopparna” (kontakter) kundes monteras på plogarna.

Plogar ifrån ett annat Rc-lok


Plogarna monterade

Alla detaljer återmonterades på loket utan större modifieringar. Modellen blir inte helt förebildsriktig men jag hade ändå inte klarat av att återskapa så snygga detaljer så det fick vara. (Efter min modell var klar så har Jeco kommit ut med en taksats till RC loket, så det kan gå!)

Boggiesidorna penselmålades med Humbrol:s grå matt färg.


Färdig modell

Slutord
Ja, då kan även Green Cargo operera godståg på min järnväg. Även om det är ett flertal detaljer avviker ifrån förebilden ger modellen ett gott intryck på banan. En trevlig färgklick i lokparken. Gångegenskaperna på detta lok är dunder och rekommenderas starkt till er som överväger att skaffa er ett Green Cargo Rc-lok och är lite händiga. Kan man leva med de detaljer som avviker får man ett riktigt fint lok!