Öppet hus hos SWB i Västerås


Lördagen den 15 januari var det öppet hus hos Sällskapet Westerås Banbyggare. En årligt förekommande företeelse kallad Järnvägsknuten. Är det månne för att Tjugondaknut inträffar kring det datumet också?

En lite kylig eftermiddag sätter sina spår även inomhus så det är lite kyligt i klubblokalen. Men banan värmer och folket runt omkring. Det var rätt mycket folk när jag anlände så många knackade nog på vid öppningsdags.

Många fina modeller rullade på banan och även för detta tillfälle en ansenlig mängd amerikanskt. Stationerna har väl tilltagna bangårdar så trängseln bland tåg är inte så stor. Oftast blir det ju trafikstockningar på klubbanor.

Mycket tid har under hösten lagts ner på el- och digitalsidan. Fina manöverpaneler med återkoppling bl.a. Några växlar återstår att göra ”digitalvänliga”. Naturligtvis passade jag på att krypa under för att se växelomläggarna på plats som beskrivs i boken Modelltåg 4. Läsvärd artikel och bok för övrigt.

Ser fram emot när trafikspel kommer igång på allvar på denna bana.

Fikarummet en trappa upp var desto varmare. Här visade sig karaktären. Kaffe, bulle och korv hade fri prissättning. Betala vad samvetet säger. Så det var den klart dyraste fika jag intagit!! Men smakar det så kostar det.

Inte helt ovanligt i ”klubb-Sverige” pratades det om att även SWB skulle behöva byta lokal nån gång längre fram. Hos kommunen finns stora planer för området. Det är säkert därför man nu inom klubben inte lägger ner så mycket tid på landskapsbygge.

Men det ska sägas att det finns många väldigt fina hus och miljöer på banan. Inga tyska alphus där inte. Stationshus med annexbyggnader, pampiga bostadshus och en fin och välbesökt Folkets park där det är trångt på dansbanan.

Ett par ”flygbilder” över klubbens anläggning kompletterade med en schematisk spårplan.

Till vänster bilder från Västerås person- och godsbangårdar. Nedan en bild från bangården i modellen av Tillberga som är under uppbyggnad.

Nedan ett par bilder på några av de otroligt snygga byggnaderna på anläggningen. På bilderna ser man stationen i Tillberga.

Ytterligare ett av de vackra byggena på anläggningen.

Finns det något som är mer svenskt än en folkpark med dans- och minigolfbana?

Ett antal bilder från ett av de väl uppbyggda samhällena på klubbens anläggning.

Manuella växelomläggare som beskrivits i den senaste utgåvan av bokserien ”Allt om Modelltåg”.

Nedan en bild på ett av de helt nykonstruerade ställverken.

En snygg modell av en kanal under uppbyggnad på bilden till vänster.

Man avslöjade även sina planer att på sikt bygga upp en omformarstation på en del av anläggningen.

Några bilder på ett godsmagasin.