Modellbauwelt i Hamburg är ett årligen återkommande arrangemang där man förutom modelljärnvägar i de flesta skalor även kan se massor av andra slags modeller.

Även om tågen var anledningen till mitt besök är det givande att se vad andra byggare har för sig. Det fanns allt möjligt representerat från superdetaljerade fartygsmodeller i skala 1:700 via flygplan (både statiska och flygande), bilar, grävmaskiner till en radiostyrd 80kg:s stridsvagn. Största enskilda modellen var nog ett hangarfartyg i skala 1:48 – stort som en mindre fritidsbåt i fullskala. Och följdriktigt placerad på en båttrailer.

Trots utbudet var det tågen som fick största platsen och mellan 10-15 stora modulbanor fanns utställda i skalor från LGB till Z. Slående var hur populärt smalspår är. Det fanns flera banor med både schweiziskt och tyskt, de sistnämnda oftast med DR-förebild. De stora förlagen var givetvis på plats med sina böcker och tidskrifter – ofta till specialpris. Ett annorlunda inslag var att Miniatur Wunderland hade flyttat ut delar av sin verkstad till mässan. Ett halvdussin byggare satt och knåpade med nyheter till den stora banan. Man visade även upp större sektioner till den blivande skandinaviendelen.

Sammantaget kan sägas att evenemanget är väl värt ett besök och är man dessutom även intresserad av andra delar av modellhobbyn så är nog denna mässa det bästa som finns att tillgå på rimligt avstånd från Sverige

About The Author

Related Posts