Den sista helgen i november arrangeras årets upplaga av Expométriqe, den stora franska mj-mässan. Anders Holmström besökte evenemanget förra året och har gjort ett reportage som kanske kan inspirera till ett besök i år?

Text & foto: Anders Holmström

Den stora franska mj-utställningen Expométrique arrangerades den 3-5 december 2004 och liksom året innan höll man till i Villebon sur Yvette strax söder om Paris. Från RER-stationen (förortståg) gick chartrade bussar till utställningshallen så det var inga problem för icke-bilburna att ta sig dit. Arrangören till Expométrique heter GEMME vilket står för Groupe d´Etude du Modélisme à voie Métrique et voie Etroite vilket kan liknas med Smalspårsfrämjandet här i Sverige.

Expometrique är höjdpunkten på mj-året i Frankrike med många utställare av alla slag. Alla större tillverkare av fransk mj finns på plats liksom många av de små källarproducenterna. Till den senare gruppen hör svenska Perlmodell och Hobbyteknik som sin vana trogen hade en monter där man ställde ut sina franska modeller i skala H0 och 0. Flera klubbar visade upp anläggningar i ett flertal skalor, de flesta med smalspåriga teman. Dessutom hade de stora modelljärnvägstidskrifterna, som LeTrain, Locorevue, RMF och Voies Ferrees, utställningsmontrar med sina produkter.

About The Author

Related Posts