Vädring av modeller


Vill man ha modeller som ser både slitna och använda ut så skall man vädra sina modeller. Detta ägnar Jonas Sandqvist en hel del tid till och han ger i en artikel ett antal tips och idéer om hur man kan gå tillväga för att ge modellerna ett använt utseende.

Text & foto: Jonas Sandqvist

Jag börjar alltid med att skydda märkningen med Humbrols Maskol. Ett utmärkt medel som ger ett gummiliknande skydd som är lätt att skrapa av. Försök att undvika använda pensel eftersom det är mycket svårt att få bort Maskolen. En tändsticka eller dylikt funkar lika bra. Efter att Maskolen fått torka cirka en timme målar jag vagnen i en kulör så lik orginalet som möjligt. Ta gärna av hjulen och måla dessa lite lätt i samma kulör.

I nästa steg kommer det viktiga: färgen måste torka till en matt yta innan bearbetning med torrpastellpulver inleds. När ytan fortfarande är klibbig så ”dutta” på rikligt med pastell i en nyans liknande grundfärgen. Arbeta in och blås av emellanåt. Använd gärna ”doktorshandskar” eftersom pulvret sätter sig rejält under naglarna. Sedan är det bara att fortsätta arbeta med pulvret i olika nyanser tills du har fått ett tillfredställande resultat.

När det gäller Oms-vagnen kan man göra en sak till som höjer utseendet. Späd ut mattsvart färg med lacknafta till en ”wash” och lägg på flaket. Effekten av detta blir att vätskan tränger ut och klättrar upp längs lämmarna. Här gäller det att hitta en balans så att det inte blir för mycket, alltså så hela plåten blötläggs. När detta är gjort måste vagnen torka i minst 24 timmar!

Efter torktiden är det bara att fortsätta med pastellen. Min favorit här i slutskedet är den violetta kulören som ger ett mycket realistiskt utseende på plåt! Även här syns de fälten på godsfinkan tydligt.

När det gäller vädring av tankvagnar brukar jag endast torrborsta lite färg på boggierna. Effekten av runnen olja får man genom att först måla ett fält med mattsvart och när detta torkat ordentligt applicera en sträng med blank svart färg. Mycket realistiskt!

Kalkvagnens ovandel är däremot svårare att få ett verkligt utseende med pastell. Där använder jag istället vit matt färg utspätt med lacknafta som jag låter rinna ner. För att allt skall torka snabbare så använder jag en hårtork. Nedan ett par bilder på materialet som används till vagnarna. Tänk dessutom på att skaffa några penslar med ganska hård borst. Hoppas detta kan inspirera någon till att vädra sina modeller.