Byggprojekt: Banverket ELL0002

Nu under våren och sommaren startade jag ett nytt projekt i form av konventering av Roco:s 1043 007-2 till ett Banverkets ELL0002. Ett projekt som jag länge funderat på att genomföra blev möjligt då jag av en slump hittade ett Roco 1043 lok på Tradera. Här följer en beskrivning av hur jag gick tillväga för att bygga om modellen.

Text & foto: Håkan Y

Roco:s modell passar perfekt för omlackering till Banverkets RC lok. Den i stort sett enda justeringen man behöver göra är att montera dit extra takventilatorer ifrån Entec. Sådana hade jag redan liggandes hemma. Loket låg ute med ”Köp nu” erbjudande vilket jag nappade på. 1.600 kronor blev kostnaden vilket jag får anse vara ett bra pris för ett nytt oanvänt Roco lok. Förutom loket och de nya ventliationsintagen införskaffades också dekalerna ifrån Janna.

Så här såg loket ut innan jag påbörjade arbetet

I vanlig ordning inleddes arbetet med att plocka isär loket i beståndsdelar och lägga dessa i en sortimentlåda så att ingenting försvinner. Därefter påbörjades borttagningen av befintlig färg. Loket lades i 24 timmar i ett bad av T-Röd. Jag misstänkte dock att detta inte skulle räcka till då jag märkt i tidigare projekt att senare generationer modeller från Roco har en mycket slitstark och tålig lack. Misstankarna besannades då färgen knappt släppte även om jag gnuggade med en tandborste.

Jag provade någonting annat vilket jag egentligen inte alls kan rekomendera. Jag hällde upp lite aceton i korken till flaskan. Därefter doppade jag toppen av tandborsten och började gnugga. Efter bara några sekunder doppade jag hela tandborsten i T-röd och tvättade bort eventuella rester av acetonen på loket. Lite färg hade då släppt. Detta upprepades tills loket var tvättat. Som ni säkert redan vet är Aceton fruktansvärt starkt och angriper plasten på loket utan pardon. Därav vikten att snabbt tvätta bort eventuella rester snabbt innan detta sker. Jag måste till nästa projekt hitta ett bättre sätt att tvätta kåpan på då jag verkligen inte känner mig helt bekväm med att använda mig av Aceton.

Hur som haver, kåpan tvättades ren ifrån dess orginal färg och jag monterade på de extra ventilationsintagen med hjälp av lite superlim. Dessa detaljer ifrån Entec är mycket vackra och kan rekomenderas till era projekt. Likaså så monterade jag dit fyrkantiga buffertar istället för de runda som satt orginal på loket.

Nya ventilatorer och buffertar monterade. Kåpan är också grundmålad

Slutligen så tvättades kåpan i varmt vatten och tvål för att efter torkning grundmålas. Till detta använder jag mig av Tamiyas grundprimer som finnes på sprayburk. Så lång så gott. Nu kom jag till arbetet att försöka blanda ihop mig egen färg till färgsprutan. Som referens använde jag mig av Roco:s makadamvagn. Den gråa färgen är relativ enkelt att blanda och var inga större problem. Den gula däremot är en helt annan historia. Banverkets gula färg har en aningens grönton i sig. Flertalet färgburkar ifrån Tamiya införskaffades och jag påbörjade blandningen. Efter många om och men så lyckades jag få till en färgton som jag ansåg ligga nära Rocos Makadamvagn.

Färgprover för att testa blandningen av kulörerna

Jag har tagit mig för vana att testa alla färger på ett provobjekt innan jag besprutar den faktiska modellen. Denna gången fick en skrotad godsvagn tjäna detta syfte. Den gula färgen och även den gråa färgen sprutades på denna vagn för att bekräfta att utspädningen var OK samt att färgnyansen verkligen var korrekt efter utspädning. Det visade sig jag fick göra mindre justeringar av nyansen innan den var helt korrekt.

En slaktad godsfinka fick tjäna som provobjekt

Slutligen så kunde målningen av loket påbörjas. Två lager färg sprutades på för att få en bra täckning. Gul färg som bekant täcker inte särskilt bra så flera lager rekommenderas starkt. Därefter maskerades modellen och den gråa färgen sprutades dit. Här visade det sig att den grå nyansen var lite väl ljus så en korrigering gjordes och ytorna sprutades om. Slutligen maskerades fronten och det svarta partiet vid rutorna målades svarta.

Bildserie på måleriarbetet

Denna gången sprutade jag med blanka färger redan ifrån början vilket besparade mig momentet att spruta på ett lager klarlack. Dekalerna skall med fördel monteras på en blank yta för att dölja bärfilmen i största möjliga mån. Dekalbiten med de röda och blå linjerna hade nog kunna gå monteras hela på loket. Jag valde dock att sära dessa till två delar så som bilden nedan visar. Detta gör dekalen lättare att arbeta med samt att när dekalen torkar verkar den vilja krympa en aningen. Eftersom då dekalen är monterad på en räfflad yta så reser den gärna och ”smiter” inte åt ordentligt ner i skårorna.

När väl loket var färdigdekalerat så sprutade jag på ett lager sidenmatt för att försegla dekalerna och skydda dessa. Dette även för att ta bort den blanka ytan ifrån de blanka färgerna jag använde mig av. Vill man efterlikna ett mer slitet och använt lok kan man med fördel använda sig av mattlack i detta moment.

Dekalering av modellen

Nu är kåpan färdigmålad och vad som återstår är återmontering av alla detaljer. Jag fick plocka två räcken ifrån en liggande RC Godispåse för att få korrekt handreling på båda sidorna. Det österikiska loket har bara på vänster sida ett räcke som går ner hela vägen till rambalken. Höger sida har bara ett mindre handtag. men hålen passar bra till räcket ifrån de svenska RC loken ifrån Roco.

När alla detaljer var återmonterade återstod det bara att montera ihop kåpan med underredet och provköra modellen.

Det färdiga resultatet

Detta lär bli mitt sista projekt för ett tag framöver då familjen väntar utökning i Augusti månad. Men självklart ligger flera projekt och gror i lådorna…

På återseende.
Mvh Håkan