Den första helgen i maj öppnade Banmuseet för säsongen. För att uppmärksamma att det var 200 år sedan det första ångloket togs i drift så hade man samlat mer än tusen ångloksmodeller på Banmuseet.

Text: Jocke Hultgren
Foto: Mats Eriksson


I montrar runt om i museet visade man upp alla ångloksmodellerna.


På spåren utanför museet visades ett ånglok och en personvagn från Malmö – Limhamns Järnväg. Det vackra vädret gjorde det kanske mer intressant att studera ångloket MLJ 1 ”Limhamn” på museets bangård än att titta på de uppställda ångloksmodellerna inomhus.


Bilder från personvagnen från Malmö – Limhamns Järnväg. Vagnen har både tredje- och fjärdeklass avdelningar. Den ende som fick åka bekvämt var konduktören.Intresserade ungdomar kunde få prova på olika delar av mj-hobbyn. På olika stationer kunde man lasta ett godståg, rangera vagnar eller montera en byggsats. På bilderna ser vi fotografens söner Tobias och Alexander.

Den som inte fick nog av alla ångloksmodeller kunde även titta på de modelljärnvägar som visades upp på museet under helgen. På plats fanns modulanläggningar från både Sverige och Danmark.

About The Author

Related Posts