En bild på upplevelsecentret Heron City från utsidan

I mitten av mars blev jag som redaktör för Modellrallaren kontaktad av Heron City. Man undrade om vi hade möjlighet att komma till centret och visa upp små tåg under en helg eller några dagar. Hela centrets affärsidé är nöjen och att besökarna skall få upplevelser av olika slag och man har regelbundet utställningar och happenings, ena helgen kan det vara att få skapa ballongfigurer, den andra kan det vara att se och få köra modelltåg.

Text & foto: Jocke Hultgren

Nappade på Heron Citys förfrågan och började genast arbetet med att ragga körbara modelljärnvägar till utställningen. Målsättningen var att ha med så mycket som möjligt i rörelse. Beslutade mig tidigt för att även Modellrallaren skulle vara representerad med en anläggning, det var bara ett litet problem… det fanns ingen anläggning… och utställningen skulle gå av stapeln redan i slutet av maj. Att klara av projektet ensam var inte möjligt så jag engagerade min far i bygget och så var vi igång.

Hur anläggningen snabbt växte fram kommer du kunna läsa om på Modellrallaren framöver. Kan bara konstatera att anläggningen såg ”färdig” ut och var körbar till utställningshelgen, vilket glädjer mig enormt.

Flera tillfrågade klubbar och företag har inte brytt sig eller tackat nej till en medverkan på utställningen av olika skäl, en period kändes det som att man lika gärna kunde ge upp och lägga ner hela projektet, men tidigt fanns det ett par tre inslag som skulle räcka till för att ha åtminstonde en liten utställning så planeringen var inställd på hälften så många deltagande anläggningar tills bara ett par veckor före utställningshelgen.

Utställningshelgen inleddes tidigt på fredagen med lastning av allt material som skulle med till Heron City. Väl på plats möttes vi av fastighetsteknikern som visade lokalerna och hjälpte oss att hämta nycklar och passerkort för att kunna komma in i utställningslokalen.

Lokalen vi fick låna har tidigare varit en skateboardbutik och en stor del av inredningen fanns kvar så innan vi kunde börja lasta in något så fick vi möblera om en hel del, resultatet blev inte så tokigt, även om det kändes hopplöst när man bar runt klädhängare och glasbord. Förutom vår egen anläggning så monterades ytterligare två av anläggningarna upp under fredagskvällen.

Vid niotiden släckte och låste vi lokalen och åkte hem för några timmars sömn inför den stora dagen.


Innanför glasväggarna ser centret ut så här, bakom kameran ligger utställningslokalen, ett gym och rulltrapporna från parkeringsgaraget. Framför hittar man några butiker och biografens biljettkassor


Kommer man med bil och parkerar under tak så är det denna vy man möts av innanför portarna. Nedanför trappan till höger är den ännu stängda porten till utställningslokalen


Den ännu tomma utställningslokalen väntar på att invaderas av modelljärnvägarna som skall visas under utställningen


Skylten som talade om för Heron Citys besökare vad som föregick i den tomma butikslokalen under den näst sista helgen i maj


Spårvägssällskapets Modellsektion och Patrik Meisenberger förbereder sina anläggningar inför visningen för utställningens besökare.


Harambee Railfans och Modellrallaren förbereder sina anläggningar innan utställningen öppnar.

About The Author

Related Posts