Följ bygget av ”Velands Järnvägar” – Introduktion

Det hela började med en idé om att skapa en lätthanterlig modulanläggning som anpassats för offentliga visningar genom att det går att ha flera tåg i drift på samma gång, utan att de på något sätt påverkas av varandra.

Text & foto: Jocke Hultgren

Detta är ingen kurs i hur man bygger en modelljärnväg, det finns många olika metoder, vi säger inte att vårt sätt att arbeta är det bästa, vi bara beskriver vad vi gjort och hur vi gjort det. Kanske kan det vara inspiration inför ditt eget bygge.

Till skillnad från många andra utställningsanläggningar så skall den som tittar på anläggningen också få prova på att köra en del av tågen, betraktaren skall bli en del av utställningen och kanske bli inspirerad att plocka ner kartongen med ”märklintåget” från vinden eller bara konstatera att mj-hobbyn kanske inte är så töntig som man tidigare trott.

Velandets Järnvägar kommer byggas i fem moduler, tre stycken rektangulära med måtten 1350*1000 mm och två vinkelmoduler som är 1000 mm breda och som längst 1390 mm, flera sidor är dock brutna för att modulerna tillsammans skall skapa en kantig halvmåne. Se denna skiss. Anläggningen byggs i H0 för digitaldrift med material från främst Roco.