Bygg Jeco:s Ma-lok i SJ-utförandet, del 3


Välkommen åter till mitt bygge av Jeco:s Ma lok i SJ:s utförande. I denna del kommer loket bli färdigbyggt. Det arbete som återstår är montering av räcken, måla strålkastarna och en massa detaljer på lokets tak. Det är även lite arbete med att placera alla kablar inne i modellen på ett bra sätt. I sista hand så skall dekalerna på modellen sättas på plats.

Av: Håkan Y

Räckena
Först monterades räcken runtomkring modellen. Själva räckena till dörren tog jag en grövre ståltråd än den koppartråd som medföljde byggsatsen. Orsaken till detta är att original tråden är 0,4mm grov och minsta borret jag har är 0,6mm. Den extra tjockleken är ingenting jag bryr mig om direkt. Plus att man ser räcket bättre på avstånd. Räcket i fronten i loket fick ”sys” på plats i medföljande kopparbeslag. En halvpillig uppgift.


Dörräckena monterade


Kopparbeslagen monterade


Montering av räcket i kopparbeslagen


Första målning av räckena. Blank svart färg valdes

Strålkastare och Fönsterlister
Efter räckena var monterade gav jag mig på att måla strålkastarna samt montera fönsterlisterna. Dessa målades i Humbrols silverfärg.


Strålkastare målade


Fönsterlist målad och monterad

Taket
Därefter skulle arbetet påbörjas med montering av diverse krimskrams på taket. Isolatorer, pantografer med mera. Entecs Pantografer är rena fröjden att se på och monteringen är inget direkt att tala om. Höftade enligt en del bilder jag har och försökte få rätt höjd.

Limning gjorde jag på insidan av kåpan. Isolatorerna penslades med Humbrols rostfärg då denna färg passade bra. Därefter började jag montera ut kablarna på taket som fästes med super lim vid varje isolator.


Pantograf monterad


Isolatorer målade, och kabeldragning på gång


Isolatorer samt kablage färdig målat

Fönster
Därefter gav jag mig på att montera fönstren samt de lok skyltar runtomkring loket. Fönstren till maskinrummet målades svart på insidan då jag inte gillar att se kablage, kretskort och diverse annat inuti kåpan.


Maskinfönster målas svarta


Maskinfönster monterade

Lokskyltar
Lokskylten penslades helt svart och sedan gnuggade jag den mot vanligt papper för att få bort färgen i översta lagret. Metoden fungerade riktigt bra.


Främre skylt, samt bromsslangar monterade

Elektronik
Innan modellen kan anses färdig blir det till att dra lite kabel.


Jisses

Dekalering
En ny metod testades för att få dekalerna att sitta extra bra. Istället för rent vatten för att avlägsna dekalerna ifrån filmen använde jag vatten med en liten skvätt vitlim i. Huruvida denna metod fungerar bra eller ej vet jag ej. Men dekalsläpp har jag ej råkat ut för.


Fönstertorkare, Lok dekaler, buffertar samt lyktor monterade

Slutord

Ja då var mitt bygge av Jeco:s MA lok i SJ utförandet klart. Byggsatsen var bra och passformen helt okej. Detaljrikedomen är hög och ger en väldig hög finish på denna modell. Gångegenskaperna är höga och förhöjs ytterligare med en lastavkännande dekoder.

Grundmålning samt mattlackering är något jag alltid kommer fortsätta med i mina framtida projekt då det har gett mig mycket bättre resultat. Fått en blodad tand för just byggsatser och ombyggnationer av modeller och har numera flera projekt i startgropen.

Resultaten blir varierande och det syns att det inte är ett proffs som byggt modellerna. Men vad gör det? Det är jag som har byggt dom. De blir mer personliga och man får något mer unikt att köra omkring med.