Under många år har det varit ett ganska klent utbud av svenska byggnader på marknaden. Vi har tidigare rapporterat om att Jeco planerar för att ta fram en modell av ett stationshus  med stor inspiration från Almunge och under sommaren har Moba-Art kommit ut med en modell i H0 av stationen från den lilla byn Hennan i Hälsingland.

När Sveriges järnvägar byggdes under 1800-talets andra hälft krävdes det många byggnader för personal, resenärer, underhåll, förvaring, underhåll och en massa andra funktioner. Adolf W Edelsvärd var under en stor del av den här tiden chefsarkitekt vid SJ och man har beräknat att mer än 5000 byggnader uppfördes under den hans ledning. För att göra arbetet mer effektivt skapades ett antal ”modeller” av olika byggnadstyper, därigenom behövde man inte rita varje byggnad helt unik. De olika modellerna anpassades efter arkitekturen i den region de uppfördes och eftersom många orter växte upp kring järnvägen så påverkade även stationhusens utseende hur man valde att bygga andra hus på den aktuella orten.

I den lilla byn Hennan längs med Norra stambanan mellan Ljusdal och Ånge uppfördes 1880 ett stationshus av ”Hällnäsmodellen” (på Svenskt Mj-forum finns ett inlägg med många bilder från Hällnäs). Det var en populär modell som uppfördes på 43 olika orter, alla norr om Dalälven (en lista över alla stationer som byggdes efter Hällnäsmodellen hittar man på Wikipedia). De olika byggnaderna ”stöptes” dock inte i en form, utan det fanns variationer redan vid uppförandet och renoveringar genom åren gjorde att utseendet förändrades ytterligare mellan de olika husen. Många av stationerna är idag rivna. Stationshuset i Hennan stängdes 1968 när tågen slutade att stanna på orten och byggnaden var under flera decennier förråd åt försvaret.

Inför järnvägens 150-årsjubileum 2006 så tog man beslutet att bevara stationshuset i Hennan genom att flytta det 20 mil söderut, till Järnvägsmuséet i Gävle. På muséet återuppbyggdes Hennans stationshus i det utförande som byggnaden hade på 40-talet. På muséet har huset fått en central roll som station för den bangård dit man kommer om man åker med exempelvis Årgångståget, som vid speciella tillfällen går från Stockholm direkt till Järnvägsmuséet.

Även om det varit ont om svenska byggnader i modell under många år så har det tidigare funnits modeller i H0 av  Hällnäsmodellen. NMJ och Artitec utvecklade tillsammans en plastbyggsats av Nyåkers station som idag utgått ur sortimentet. Den lilla svenska småserietillverkaren TMJ Konsult skapar unika modeller eller mycket små serier av de byggnader som kunden önskar, har tagit fram en modell av Hennans station i H0.

Modellen som nu har kommit från tyska Moba-Art är en byggsats i laserskuren faner med tak och detaljer i plast. Den färdiga modellen har måtten 172 x 115 mm. Byggsatsen säljs av välsorterade mj-butiker i Sverige, men kan också beställas direkt från tillverkaren.

Mer om modellen
Tillverkare: Moba-Art
Artikelnr: 100 304
Rek.pris: € 89,90

About The Author

Related Posts