Nordiska lastbilar från Herpa


Varannan månad presenterar Herpa nyheter som ska komma ut på marknaden inom ett kvartal. I de senaste nyhetspropekten finns flera modeller som kan vara av intresse för modellrallare i Sverige, Norge och Finland.

Herpa kommer under hösten och vintern med flera lastbilsmodeller i H0 med förebild från de nordiska länderna. Redan nu finns den första modellen på marknaden. Det är en modell av en Scania dragbil med kyltrailern märkt för ”Olles Åkeri” i småländska Virserum. (Artikelnr: 157605)

Det finska åkeriet Haanpaa opererar över hela Europa och har mer än 500 fordon i trafik. Man är specialiserade på transporter av kemikalier och företagets bilar är flitiga besökare på stora industrier som förbrukar stora mängder kemikaler, exempelvis pappersbruk. För tio år sedan gick man samman med svenska ADR-Transport och bildade ADR-Haanpää. Idag heter företaget Haanpaa och det är företagets senaste fordonsdesign som Herpa valt att återskapa på den kommande modellen som beräknas komma ut på marknaden under nov/dec. (Artikelnr: 157919)

En kommande nyhet med svensk anknytning är en modell från det hollänska åkeriet ”Van Dieren Maritime”. Man har en omfattande trafik från mellaneuropa till Sverige och samarbetar sedan några år tillbaka med Hector Rail. Samarbetet innebär att Hector Rail kör flera hela tåg med trailers, containers och lastflak direkt från Herne i Ruhrområdet till Katrineholm och Nässjö. Från företagets terminaler i Sverige går transporterna vidare med Van Dierens egna orangemålade dragbilar till industrier, lager och butiker runt om i Sverige. (Artikelnr:157940).


Samtidigt med modellen ovan så kommer Herpa även med en lastbil från ”Van Dieren Martime” i N-skala. (Artikelnr: 065924)


En ren svensk nyhet är det långa ekipage för P.E. Lundgrens Åkeri i Insjön som Herpa också planerar att komma med i år. Det verkar dock som att katalogproducenterna lyckats röra ihop fakta i informationen om modellen, då man skriver att åkeriet har sin bakgrund i Kristinehamn och tidigare varit fokuserade på kranbilar. Det finns än i dag ett åkeri i Krisinehamn som kör kranbil och kanske kan sammanblandningen bero på att detta företag heter C.Lundgrens Åkeri. Lundgrens i Insjön är fokuserade på styckegods av olika typer. (Bilder på företagets olika bilar finns på lastbilsfoton.se) (Artikelnr: 157759)

I början av nästa år planerar Herpa att komma med ovanstående motivlackade finska ekipage från åkeriet ”Trans Härmä Oy”. Det är en modell i Herpas specialsortiment och prislappen är ungefär den dubbla jämfört med andra lastbilsmodeller från Herpa. (Artikelnr: 158107)

Modellerna ovan är bara en bråkdel av alla kommande modeller. Herpas  alla nyheter finns här: september/oktober 2010, november/december 2010, januari/februari 2011.