Reportage från Hjulmarknaden 2010

Under lördagen den 28 november var det återigen Hjulmarknad i Stockholm. Mj-handlare, museiföreningar, bokförlag och en massa entusiaster hade samlats i en mässhall i Frihamnen i östra Stockholm.

Det återkommande evenemanget i Stockholm i slutet av november har under flera årtionden lockat både utställare och besökare. Dagen är för många entusiaster ett ”måste” och för en del småtillverkare så står dagen för en stor del av verksamhetens hela årsomsättning.

Det är inte bara en marknad för modeller. På plats på marknaden fanns många bokförlag och flera producenter av dvd:er för järnvägsentusiaster. Flera av dem hade nyheter att presentera och mest populär var kanske Järnvägsmuseéets nya bok om svenska godsvagnar från 1856 till 1956. Ytterligare ett ”uppslagsverk” som inte får saknas i någon modellrallares bokhylla.

Bland mj-tillverkarna så passade flera på att visa upp kommade projekt. Bland annat så visade Brimalm upp en fullt monterad prototyp av den kommande modellen av D/Du, hos Skanex kunde man se de första serieproducerade modellerna av Xoa7 och bilder på en kommande modell av Ma-loket med stora lyktor.