Efter flera år utan svenska modeller så har Piko inför 2011 flera nyheter på gång, två moderna ellok i det billigare ”Hobby-utförandet”. Dessutom kommer man under året med ett ellok i skala 1:29.

Text: Jocke Sannagård
Foto: Piko

Kanske inte helt oväntat så är fler tillverkare intresserade av att ta fram modeller av Green Cargo:s första moderna ellok. Piko följer under året Acme och Roco med en modell av Green Cargos Re-lok. Det dröjer dock till det tredje kvartalet innan modellen väntas ut i butikerna. Piko planerar att ta fram en modell av Re 1436.

Bland nyheterna finns även ett annat modernt lok med anknytning till Sverige. MGW Service är ett tyskt företag som arbetar med service och uthyrning av lok. Sedan något år tillbaka är man etablerade på den svenska marknaden. Man utför bland annat service av Hector Rail:s lok i Hallsberg och hyr ut ett lok av typen 185 till TX Logistik i Sverige. Det är ett lok av samma typ som Piko kommer med i modell i början av det kommande året.

Piko är en tillverkare som satsat på modeller i lågprissegmentet, deras modeller i Hobby-utförande har färre detaljer än modeller från andra tillverkare och drivningarna är enkla men robusta. Med en prislapp på omkring en tredjedel av priset på modeller från andra tillverkare så är det klart att man sparat in någonstans. Vi hoppas naturligtvis på att kunna återkomma till en jämförelse mellan olika modeller av Re-loket någon gång framöver.

Den tredje svenska modellen man planerar att komma med är Hector Rail:s nya lok av typen 242. Det är för de flesta kanske mer känt som ”Taurusloket”. ”Tyvärr” så väljer man att göra modellen i skala 1:29, vilket gör den kommande modellen ointressant för de flesta svenska modellrallare. Endast ett fåtal har anläggningar med spårvidden 45 mm, men kanske kan det bli en modell för många modellrallares bokhyllor?! Förhoppningsvis är det en modell som Piko även väljer att göra i H0 så småningom.

About The Author

Related Posts

One Response

  1. Skandinaviska mj-nyheter 2011

    […] Piko- uppdaterad 2011-01-06 Piko var först ut bland de stora mj-tillverkarna att meddela sina nyheter inför året. Redan i mellandagarna publicerades företagets nyhetsprospekt på internet och några dagar senare var även företagets egen hemsida uppdaterad med vad som skall komma under året. Vi har tidigare rapporterat om företagets svenska nyheter. […]