Ma-lok från Jeco

Jeco planerar att åter komma ut med en modell av Ma-loket i H0. Till skillnad från den modell man tidigare producerat så kommer lokkorgen denna gång produceras i plast.

Det är nu tio år sedan Jeco producerade en vitmetallmodell av Ma-loket. Modellen har varit slutsåld sedan många år tillbaka och har man haft turen att hitta en begagnad modell så har de ofta betingat ett mycket högt pris. Kanske är det detta som gör att Jeco planerar att återigen komma med en modell av loktypen.

Skillnaden mot den tidigare modellen är det att man denna gång väljer att producera modellen med en lokkorg i plast istället för vitmetall. I ett första skede handlar det om att man kommer ta fram en serie byggsatser av modellen, men man anger på sin hemsida att det kan komma produceras även färdigmodeller. Dessa är dock inte ännu prissatta och i vanlig ordning kan vara klokt att kontakta tillverkaren och visa sitt intresse för en färdigmodell, så att Jeco finner det intressant att gå vidare med detta.

Byggssatsen som först kommer ut  på marknaden innehåller en lackad lokkorg i plast, underrede och detaljer gjutna i vitmetall och mässing. Liksom på den tidigare producerade modellen kommer boggier, motor och hjulen från Roco medan det är Entec som levererar modellens strömavtagare. Byggsatsen kommer i tre olika versioner, samtliga i DC- eller AC-utförande:

MA-A51/B51: SJ-brun med nummer 788 eller 789
MA-A52/B52: SJ-brun med nummer 875 eller 879
MA-A56/B56: TGOJ-grön med nummer 876


En bild på prototypen till den kommande modellen av Ma-loket. Foto:JECO

Färdigmodellerna har som sagt ännu inget pris, medan man för byggsatserna anger ett pris på 2395 kr för modellen i SJ-brunt och 2895 kr för den gröna TGOJ-modellen.

Varför man väljer att göra det senare i samma utförande och med samma nummer som den modell man producerade för tio år sedan är oklart. Jag tror inte att jag är ensam om att hoppas på en justering av detta innan modellen kommer ut på marknaden, eftersom det är klart intressantare att exempelvis multipellkoppla den nya med den gamla modellen om de har olika nummer. Idag har TGOJ dessutom en förändrad färgsättning (se exempel på detta här) och det skulle kanske varit ännu mer intressant om man i första hand valt att producera en modell i detta utförande.

Mer information
http://www.jeco.se/jeco/prodlist.asp?qsLang=swe&type=2&id=902&code=902762
http://www.stinsensforum.se/forum/viewtopic.php?p=29713