Tankvagn för ökända kemikalier

Fleischmann har i nyligen levererat en fransk modellnyhet i N-skala. Rapporteringen här brukar vara fokuserad på vad som händer i Skandinavien, men denna modell kan med bara lite fantasi få en direkt koppling till södra Sverige.

Vagnen i modell har märkning för den franska kemikalietillverkaren Rhône-Poulenc, ett företag som på 90-talet blev ökänt för att ha levererat tätningsmedlet Rhoca-Gil till bygget av tunneln genom Hallandsåsen. Medlet fungerade förvisso, men omständigheterna på platsen gjorde att stora mängder av medlet läckte ut i omkringliggande vattendrag och skadade människor, djur och natur. Så vitt jag känner till så användes inte dessa vagnar för transporten till tunnelbygget, men på din anläggning kan ju allt vara möjligt.

Att modellen kommer samma vecka som tunneln genom åsen invigs får nog ses som ett komiskt sammanträffande rörande en i övrigt tragisk händelse i modern svensk järnvägshistoria.

Tillverkare: Fleischmann |Direktlänk till modellen
Skala: 1:160
Pris: 24,90€