Bildreportage från modulfest i Gävle


Efter fjolårets succé var det nog självklart för både museiledningen och modulrallarna att det skulle bli en modulhelg på Järnvägsmuséet i Gävle även denna höst.

Text & foto: Jocke Hultgren Foto: Sören Karlsson

Att bygga modelljärnväg i moduler och visa upp dem för andra intresserade är ett mj-utövande som för varje år tycks växa i omfattning. Detta märks tydligt på den årligt återkommande modulhelgen på Järnvägsmuséet i Gävle.

Den stora förändringen från i fjol är kanske det att de olika modultyperna spridits ut i muséets olika hallar. Den stora anläggningen med H0-moduler för 2-rälsdrift fyller i år nästan hela hall 6. Förra året fanns här även H0-modulerna för 3-rälsdrift, men av utrymmesskäl så har man i år valt att dela på de olika modulerna och de som bygger moduler för 3-rälsdrift hittar man i år i hall 5. Liksom tidigare år hade helgen och framför allt modulernas placering planerats in i detalj och det var en intressant spårplan som man lyckats passa in i en lokal full av knepiga detaljer såsom pelare och ojämna golv (spårplan för modulerna i 2-rälsanläggningen).

Den första dagen av modulhelgen lockade både modulrallare och nyfikna besökare som både ville se och veta mer om de deltagande modulerna.

Modulträffar som den i Gävle brukar locka till stordåd bland de utställande modulrallarna. För många av dem är helgen en avslutning på många timmars hårt arbete med färdigställande av helt nya moduler och omfattande detaljarbeten på moduler som man tidigare presenterat.

Även årets modulhelg var en succé och när portarna stängdes på söndagskvällen kunde man konstatera att muséet hade besökts av drygt 900 personer under de båda dagarna det visats modelljärnvägar i moduler i lokalerna. För många har det här evenemanget blivit årets höjdpunkt och med stor sannorlikhet så kommer traditionen att upprepas också nästa år.

Nedan hittar du en serie bilder från helgens aktiviteter.