Modellrallarens resor: En resa över Atlanten.
Modellrallarens medarbetare fortsätter med sina resor till olika städer för att skildra dem ur en mj-entusiasts synvinkel. Denna gång har Sören Karlsson besökt butiker och mj-klubbar i Winnipeg som ligger i mellersta Kanada.

Text & foto: Sören Karlsson

Med den enorma turen att hinna boka mina biljetter precis innan oljepriset skenade iväg, blev min andra resa i denna serie längre än den första. Jag flög över Atlanten för att finna de riktigt långa tåg som är förebilden för mina modeller.

Mitt mål med resan var Winnipeg med omnejd, ett område i mellersta Kanada, någon timme från den amerikanska gränsen. Med sin strategiska placering mitt i Kanada, precis i början på prärien, är Winnipeg en viktig knytpunkt för tågtrafiken mellan öst och väst. Både Canadian Pacific och Canadian National (Kanadas två största järnvägsbolag) har stora rangerbangårdar i Winnipeg för att hantera volymen med gods som passerar igenom denna del av landet.

För den person som är intresserad av att se hur dessa bangårdarna ser ut så ligger de idag ”inbakade” i staden då den växt upp runt dem. Detta har gjort att man byggt ett flera broar över bangårdarna där både biltrafik och fotgängare kan passera. Dessa broar är mycket goda utkiksplatser om man vill se bangårdarna ovanifrån.
Winnipeg har ett stort utbud av diverse industrier. Många av dessa har spårförbindelser och de skulle passa ypperligt som förebild för en modellindustri. Goda förebilder för roliga växlingsmöjligheter går att hitta lite var stans runt om i staden.

Som i de största delarna av Amerika så domineras Canadas järnvägar av godstrafik, men det finns en liten mängd persontågstrafik. Denna hanteras av VIA Rail Canada och tågen passerar igenom Winnipeg på sina resor mellan  öst och väst. Centralstationen som ligger mitt i Winnipeg är en vacker gammal byggnad. I stationen är även Winnipeg Railway Museum inhyst. Muséet drivs av en grupp entusiaster och visar Kanadas och Winnipegs järnvägshistoria. De hade där ett flertal lok och vagnar i fullskala i utställningen och en äldre modelljärnväg byggd av Renegade HO Modular Railway.


Några av de föremål som visas på Museet.

Under min tid i Winnipeg tog jag mig tillfället i akt och besökte ett tre olika hobbyaffärer.

Dessa var:
1: Toad Hall Toys (54 Arthur Street, Winnipeg)
2: Gooch’s Bicycle & Hobby Shops (185 Sherbrook Street, Winnipeg)
3: Elmwood Hobby Works (260 Henderson Highway, Winnipeg)

Toad Hall Toys är en leksaksaffär som även säljer hobbyutrustning. Butiken säljer flertalet olika sorters modeller för de flesta intressen, olika former av byggmaterial i både trä och plasticard, de har även ett varierande utbud av tågmodeller i skalorna H0 (1:87) till G (1:29). De säljer även diverse tidningar och tidsskrifter med mj-anknytning.

Gooch’s Bicycle & Hobby Shops är en butik som precis som namnet antyder säljer cyklar och modellmaterial. De är inhyst i en trevåningsbyggnad där undre plan samt källare agerar cykelbutik och reparationsverkstad. På den övre våningen finns den hobbyinriktade delen av butiken. Även här finns ett brett sortiment av mer än bara mj-tillbehör så som modellfärger och diverse byggmaterial i plasticard, metall och trä. När det kommer till modelljärnvägar så fokuserar man i butiken till största del på H0 (1:87) samt N (1:160), man har i dessa skalor lok, vagnar och diverse byggnader. I butiken finns även en liten provanläggning uppställd där man kan provköra och visa sina kunder de olika produkter man säljer.

I några rum bakom butiken fanns även ett par klubbanor, som kommer nämnas senare i artikeln, Där finns  även en anläggning byggd av de anställda i affären. Banan som var byggd av de anställda var i skala N. Den slingrande sig längst väggarna i ett av de rum som fanns i källaren. Banan hade flera intressanta industrier och stationer inbakade i ett fint landskap, flertalet bangårdar gjorde möjligheterna för växling väldigt intressant.

Elmwood Hobby Works är en hobbybutik som mest inriktar sig på modelltåg i skalorna H0 (1:87) och N(1:160), man lagerför ett stort antal lok, vagnar och tillbehör i dessa skalor, men har även ett litet utbud av 0 och G (1:29). Butiken har även en viss mängd med andra typer av modeller för olika hobbyinriktningar. Diverse byggmaterial, landskapsmaterial, färger m.m. fanns att hitta i affären. Butiken har även ett utbud av mj-tidsskrifter, nya och begagnade mj-böcker samt tågfilmer på både VHR och DVD.

I Winnipeg finns ett flertal modellklubbar som kan vara av intresse att få kontakt med för den modelltågs intresserade. De klubbar jag hittade var:

1: THE ASSINIBOINE VALLEY RAILWAY (3001 ROBLIN BLVD., WINNIPEG)
2: Winntrak
3: Winnipeg Model Railroad Club

The Assiniboine Valey Railway är en live steam klubb som har en bana de trafikerar med sina egna lok och vagnar. Banan ligger i ett skogsparti strax bredvid Winnipegs djurpark. Klubben har en blandning av ånglok och diesellok. Dieselloken är eldrivna med ljudmoduler och de flesta ångloken är gaseldade (propan).

Klubben har en hel del roliga detaljer som rullar på sina spår, bland annat en boskapsvagn med inbyggd rörelsesensor som startar en ljudloop med råmande kor om vagnen gungar/skakar mycket. Detta hände ofta när vagnen passerade igenom växlar och det var väldigt festligt att höra korna ”klaga” på den ojämna åkturen.

En kylvagn som verkligen kan användas som kylvagn.

De hade en gasvagn för propan som de drog efter ångloken. Denna användes i själva verket som bränslebehållare för det framförvarande ångloket.

Man hade en caboose byggd och fullt inred av en av klubbens medlemmar som en gång i tiden jobbat i en liknande vagn. Om man frågar klubbmedlemmarna så kan man få höra en intressant historia om de detaljer som finns i vagnen.

Klubben har även en lokverkstad där det tidskrävande arbetet med att färdigställa ett nytt ånglok är i full gång.

Under mitt besök på AVR hade de besök av ett par amerikanska rallare som medfört sina egna lok. Dessa var eldade med riktigt kol och ingav ett helt annat intryck än vad de propaneldade gjorde.

Winntrak är en modulklubb i N (1:160) skalan, vars medlemmar bygger och visar upp en modulanläggning enligt NTRAK standard. De har även en liten modulanläggning i Gooch’s Bicycle & Hobby Shop där de träffas mellannåt för att diskutera och motionera sina modeller. Om du vill komma i kontakt med medlemmarna är ett besök vid något av dessa tillfällen ett utmärkt alternativ.

Winnipeg Model Railroad Club är mer av en samlingsorganisation för Winnipegs modellklubbar. Klubben består i stort sätt av flera underdivisioner som har sina anläggningar (antingen fasta eller modulära). Under mitt besök i Winnipeg besökte jag Gateway Western som hade en H0 (1:87) anläggning i källaren vid Gooch’s Bicycle & Hobby Shop.

Sammanfattning
Winnipeg är en väldigt trevlig stad med en livlig tågtrafik. Om man tar sig tiden att se sig omkring i staden finns goda möjligheter för att finna bra förebilder för sin egna modelljärnväg. Placeringen av staden precis i början av prärien bidrar till att området kan bjuda på varierande natur. Någon timme i bil åt väster så hamnar man på de riktigt släta prärierna och någon timme åt öster så hamnar man i ett landskap som mycket kan liknas vid vårt mellansvenska landskap. Man bör föredra godstrafik om man beger sig till Winnipeg då persontrafiken är ytterst sparsam. Under min resa har jag fått tillfälle att träffa och prata med många modellrallare och icke modellrallare. De flesta i staden har ett trevligt tillmötesgående och så länge man kan prata engelska så brukar det inte vara några problem att kommunicera med personer man möter.