NMJ planerar inte bara för fler svenska godsvagnar. Under året har man även för avsikt att börja producera modeller av SJ:s 40-talsvagnar.

Text: Jocke Sannagård  Foto: NMJ

Det var under 2008 som man introducerade de första modellerna i en omfattande serie modeller av SJ:s 60-talsvagnar. Hitills har bara en liten del av de planerade modellerna kommit ut på marknaden, men NMJ går ändå vidare i sin svenska satsning. Man har för avsikt att under de kommande åren även producera en omfattande serie av SJ:s 40-talsvagnar. Inför årets mässa i Nürnberg har man utvecklat en prototyp till en modell av Bo8d (bilden ovan).

Inledningsvis kommer NMJ med 12 olika modeller av fyra olika vagnstyper, men som man anger i sitt prospekt så var 40-talsvagnarna stommen i den svenska personvagnsparken under omkring 40 år. Serien omfattade vanliga sittvagnar, resturangvagnar, sovvagnar, liggvagnar, resgodsvagnar och postvagnar. De fyra första vagnstyperna är alla sittvagnar (AB7b, Bo8d, BCo7b och Co8d) men man har för avsikt att även göra andra vagnstyper inom de kommande åren.

NMJ anger att modellerna kommer att ha ett ordinarie pris på 395 NOK vilket idag motsvarar ca 470 SEK. Det tog ungefär två år från det att man avslöjade planerna på en serie 60-talsvagnar tills dess att de första modellerna kom ut på marknaden. Om så är fallet även med den kommande serien 40-talsvagnar återstår att se, NMJ anger själva att det är en nyhet för 2009 och det faktum att man redn har en prototyp att visa upp tyder på att man ändå kommit ganska långt i produktutvecklingen. På NMJ:s hemsida kan man dels se en sammanställning av de 40-talsvagnar som hitills aviserats och dels ladda ner NMJ:s hela katalog för 2009.

About The Author

Related Posts