K-10, en amerikansk dröm i H0


I samband med en semesterresa besökte Lars Ljungberg den stora modelljärnvägens K-10 som ligger i utkanten av St. Louis. Kameran var naturligtvis med och här är en presentation av den stora anläggningen.

Text & foto: Lars Ljungberg

Kenneth Kroschwtz är den stolta ägaren av K-10, en gigantisk modelljärnväg i skala HO. Banan är belägen i ett industriområde utanför St. Louis, Illinios, USA. Den är byggd i rum som är 60×81 foot (18.75 x 25.3m), som specialbyggts för ändamålet. Under en semestertripp in början av oktober fick jag möjligheten att besöka bana och även köra en stund.

Banan är byggd för trafik och har två 255 foots (79,7m) slingor med vanlig DC. Dessutom så finns en övre nivå med två Digitrax DCC slingor som är kombinerade till en enkelspårs huvudlinje. Dessa två täcker 550 foot (171.8m) i en loop som går runt banan två varv. DCC körs med trådlösa ”CAB’s” medans DC körs med vanlig trafo eller trådlöst.

Banan har tre stora bangårdar och en bibana med mycket växling. Det finns även två s.k. interchange’s dvs små bangårdar där man utbyter vagnar mellan DC och DCC linjerna, ungefär som olika bolag gör i verkligheten i USA. Alla växlar är handomlagda, antingen direkt eller via pianotråd.

Det är en annorlunda känsla att ha nästa oändlig körsträcka att köra på, det tog c:a 30 min att komma tillbaka till samma punkt om man körde på DCC slingan om man höll en skalenlig hastig. För att kunna följa tåget så är man tvungen att krypa under banan på ett antal ställen, och där har man placerat mattor så det skall vara bekvämt att ta sig under.

Utmed ena kanten finns en utsiktsplatform med ramp så även handikappade kan njuta av banan. Byggnaden innehåller även en ganska välsorterad mj-butik. Det går bra att besöka banan, men öppettiderna varierar, så kolla upp detta om du tänker dig ett besök. Information om hur man hittar dit och öppettider hittar du på utställningens hemsida.