Brekina kom i slutet av december med en SJ-märkt Volvo Duett i skala 1:87.

Tidigare under året gav man ut en modell av Volvo Duett med SJ:s målning, men utan takräcke (art.nr 92934). Den sålde snabbt slut och med anledning av detta så kom lagom till julhandeln en andra utgåva med samma förebild, nu med takräcke. Modellen är avsedd endast för den svenska marknaden och har därför tillverkats i en mindre upplaga än andra modeller från Brekina.

Som det har konstaterats på diskussionsforumet Stinsen så hade SJ:s Duetter en helt svart ”nos”. Tyvärr hade Brekina missat detta på den SJ:s Duett man kom med tidigare under året. Det är knappast någon hemlighet hur förebilden ser ut, och man borde ha fixat denna miss när man återkommer med ytterligare en SJ-märkt Duett i modell. En bild på förebilden finns exempelvis hos föreningen ”Malmbanans Vänner”. Att man inte åtgärdat detta misstag på den andra utgåva av modellen som nu kommit ut i handeln är svagt av Brekina och det är trist att man på detta sätt saboterar en snygg modell som gör sig bra bland bruna lok och vagnar på anläggningen.

Duetten började tillverkas i slutet av 50-talet och var i produktion under större delen av 60-talet. Det är oklart hur länge Duetterna användes av SJ, men man köpte in nya Duetter så länge de tillverkades och hos några myndigheter och företag rullade de ända in på början av 80-talet.

Artikelnr: 92937

About The Author

Related Posts