”Svenska” hyreshus från Auhagen

För några år sedan utkom Auhaugen med hyreshus i byggsats. Håkan Y har byggt modellen och delar med sig av sina erfarenheter i denna artikel.

Text & foto: Håkan Y

Modellen avbildar ett trevånings hyreshus med sex lägenheter och en uppgång. Liknande hustyper är vanliga i Sverige och i Göteborg hittar man dom lite varstans. Så detta är en modell som jag anser passar väl in på en anläggning med sverige som förebild.

Jag har tagit som för vana att alltid måla alla detaljer innan jag bygger ihop en husbyggsats. Färgerna jag väljer ska vara matta och i så neutrala färger som möjligt. Detta gör att husen jag byggt förlorat sin ”plastighet” och de ser därmed lite mer realistiska ut. Man kan ju givetvis också roa sig med att vädra sitt hus så det ser mera förebildsaktigt ut.


Skillnaden i nyans före och efter ommålning.

Än så länge har jag inte försökt mig på att vädra några av mina modeller, men en vacker dag kommer även detta ske. Innan man börjar bygga sitt hus måste man bestämma sig vilken variant man vill bygga. Man har fyra alternativ att välja mellan.

1a. Hus med balkonger och ingen källarnedgång
1b. Hus med balkonger med källarenedgång
2a. Hus utan balkonger och ingen källarnedgång
2b. Hus utan balkonger med källarnedgång

Huset jag valde att bygga har balkonger och saknar källarnedgång. Husen med källargång kräver att man bygger ner huset i landskapet.

För att lösa detta medföljder det en del extra delar i byggsatsen med bland annat två husväggar, varav ena har fästen för balkong och den andra har det inte. Källarväggarna är antigen någon centimeter höga eller några centimeter och med en trappa ner till källaren.

Denna iden med att ha olika varianter ökar möjligheterna att bygga ett större varierande område. Kortsidorna saknar också helt fönster så man kan enkelt montera flera hus i en lång rad eller separat om så önskas. Möjligheterna och variationerna är som sagt stora, något som jag verkligen uppskattar med modellen.

Efter att alla delar har målats påbörjas arbetet med att lossa alla delar och skära bort gjutskägg och att fila bort ojämna kanter. Byggsatsen håller mycket hög kvalitet och det krävs minimalt med handpåläggning i detta moment.

Då jag också kommer belysa mitt hus så ser jag samtidigt till att svartmåla insidorna svarta för att slippa att ha självlysande väggar vilket är föga spännande.


Insidan målad svart för att förhindra ljusläckage.

Huset är enkelt att montera och passformen är riktigt god. Det var inga större problem att montera ihop huset. Här kommer en fördel med att ha målat huset. Blir inte en skarv hundraprocentig så kan man laga denna med lite färg. Skulle lite lim bli synligt målar man över denna med färg. Man slipper risken med gulnande limfogar. Detta är något man tyvärr ser väldigt ofta på begagnade hus på diverse mässor och marknader.

Som en extra detalj medföljder det blomlådor man kan montera på balkongerna. Det följer även med  en liten påse med strömaterial till dessa blomlådor. Även blomlådorna finns i två olika format. En kortare och en längre. Allt för att man skall kunna variera sina hus så som det är i verkligheten.


Balkongerna ser riktigt snygga ut

Jag valde att måla mina hus i en ljusgrå färg. Balkongerna och vid ingången valde jag att måla gult på ena huset och rött på det andra. Ytterligare för att variera huset och som man mycket väl kan se i verkligheten.


Husen gör sig mycket bra i ovanstående scenario. Kunde vara vilket svenskt bostadsområde som helst.

Byggsatsen säljs till ett mycket resonabelt pris. Omkring 200 kronor hos välsorterade handlare. Detta är för mig en mycket prisvärd byggsats där man enkelt kan bygga flera hus och på så sätt få till ett ”svenskt” bostadsområde.

Byggsatsen jag byggt är i skala 1:87 (H0) och har artikelnr 11402. Husets yttermått är 182*138*172mm. (L*B*H). Hustypen finns från Auhagen i flera olika skalor.