Jan Söderlund ger i denna artikel en snabb introduktion till framför allt modelljärnvägar i de större skalor man använder i trädgården.
Text & foto: Jan Söderlund
Det man vanligen sorterar in under livesteam är de anläggningar som trafikeras av fordon som man kan åka med på. I Sverige finns det ett antal uppbyggda anläggningar:
Spårvidd
Större än 7 1/4″
Det finns ett antal banor med olika spårvidder i Eskilstuna, Sölvesborg, Furuvik och Örebro.
7 1/4″ (184,15 mm)
Med denna spårvidd finns ett antal anläggningar uppbyggda. De mest kända är kanske banan i Borås och på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle. Därutöver finns det anläggningar i Mutebo, Stockholm, Uppland, Frövi och på en del andra platser.
5″ (127 mm)
En vanlig skala utomlands. I Sverige har den dock inte fått så många användare. Det finns en kortare slinga i Gävle och Frövi.
144 mm
Det borde kanske ha varit det mest logiska (1:10), men Englands ”tum” har blivit dominerande över hela världen. Det finns några få banor i bla, Tyskland, Holland och Danmark
3 1/2″ (89 mm)
Det finns några få banor, bland annat i Frövi
Skala G (1:22,5)
Ingen skala att åka med, men passar bra i trädgården
Skala 1 (1:32)
Ingen skala att åka med. Förekommer en del modeller med ”levande” ånga, ofta radiostyrda.
Dessutom finns många anonyma banor i olika spårvidder. Det förekommer modeller i olika skalor på de banor som finns. Man får utgå från den spårvidd man vill att modellen skall passa till och räkna ut skalan efter det, exempelvis normalspår 1435 : 7 1/4″ ger skala 1:7,8. Bygger man smalspår med samma spårvidd blir resultatet 600 : 71/4″ ger skala 1:3,3. Modeller i denna skala blir verkliga pjäser.
I USA förekommer även spårvidden 15″, vilken vanligen kallas ”Grand Scale”. Där förekommer även spårvidden 4 3/4″ i skala 1:12. Någon som också gäller i USA är att man på östkusten kör skala 1:8 med en spårvidd på 7 1/4″ medan det på västkusten förekommer anläggningar och modeller som har en spårvidd på 7 1/2″ för samma skala, ibland skala 1: 7,5.
En tum (1″) = 25,4 mm
Om man vill börja med livesteam finns följande att tänka på:
1. Det är mycket begränsat med färdigbyggda modeller på marknaden. De som finns kostar också en hel del. Det som finns är mestadels begagnade privatbyggda modeller. Det finns till viss del material att köpa för den som vill bygga ett el- eller diesellok. Hjul, boggier och drivningar går att köpa färdiga.
2.Man behöver ha tillgång till en tämligen komplett maskinpark för att bearbeta eller tillverka alla delarna. Det som bör finnas i verkstaden är fräs, svarv, svets, slip osv. Man bör även ha hyfsade kunskaper i ritningsläsning eller ritande om man skall bygga ett favoritlok som inte har så god dukumenatation.
3.Om man har sitt favoritlok eller vagn som detaljrik modell i skala 1:87 kan denna användas som ritningsunderlag till de grövsta måtten. En normalspårig modell med spårvidden 7 1/4″ är som att ta en modell i 1:87 och multiplicera måtten med 11,5.
4.Följ noga rekommenderade hjulmått, spårvidder, buffert & koppelhöjder, så att ditt lok kan få besöka & köra på en mängd olika banor världen över.
Byggande av en bana
1.Ett enormt jobb! Bäst att försöka bilda någon form av klubb där flera kan svettas.
2.Kräver mycket utrymme, exempelvis är minsta radie vid 7 1/4″ = 9 meter (om man inte bygger 600 Deacouville spår i skala 3,3:1) Backar med en stigning på mer än 2% bör undvikas
3. Mycket vackra perfekta skenor finns i handeln för olika spårvidder, både i aluminium och stål, men är det nödvändigt? Vid exempelvis en spårvidd på 71/4″ kan vanligt handelsstål 20X12 mm användas.
4. Med Livesteam är nog den rullande materialen huvudgrejen, men byggnader runt banan är mycket trevligt. Exempelvis kan man bygga ett ställverkshus där personer i skala 1:1 kan vistas.
5. Följ noga rekommenderade byggmått för växlar, styrskenor & spårvidder så att lok från hela världen kan komma och köra på din bana. De i mitt tycke bästa mått rekommendationerna för bana och lok är framtagna av alla tyska och nederländska Livesteamklubbar gemensamt.
Länkar
http://livesteaming.com/index.htm
http://dmoz.org/Recreation/Models/Railroad/Live_Steam/
http://w1.581.telia.com/~u58108795/index.htm
http://www.dampf-modell-bahn.de
Borås Miniatyrånglokssällskap
Förening som byggt upp ett svensk ”lifesteamparadis” strax utanför Borås. Har en stor anläggning i skala 1:8 med spårvidden 7 1/4 tum
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.