Svenskt diesellok i H0 från Hobbytrade


I mitten av februari presenterade Hobbytrade en komplett prototyp av sin kommande modell av TÅGAB:s diesellok av typen Tmz.

Text: Jocke Hultgren

Många avställda danska diesellok har de senaste tio åren fått nytt liv hos svenska privata tågoperatörer. Det är lok av typerna My, Mx och Mz från danska DSB som renoverats och numera drar godståg i Sverige. För att loktypernas beteckningar skulle fungera det system som fanns i Sverige så valde man att lägga till ett ”T” före den danska beteckningen och loken omnämns idag som Tmy, Tmx och Tmz.

Tågåkeriet i Bergslagen (TÅGAB) är ett av bolagen som har lok av typerna Tmy och Tmz. Både Roco och Heljan har tagit fram modeller av Tmy-loken och till sommaren så kommer Hobbytrade med en modell av Tmz i TÅGAB:s silverlackade lok med röda dekorränder.

Hobbytrade har de senaste åren kommit med flera danska Mz-lok i H0 och det är dessa modeller som är grunden till den svenska modell man nu skall producera. Bilderna visar den prototyp man har tagit fram för att visa hur modellen kommer att se ut. Hobbytrade har genom sin svenske distributör meddelat att handräcken i lokets fronter kommer att ha samma silverfärg som resten av loket på den serietillverkade modellen. Modellen kommer också ha vertikala räcken på fronternas hörn, de finns på förebilden, men saknas på prototypen.

Förebilden till modellen har försetts med backspeglar efter det att den kom till Sverige. Backspeglarna saknas på prototypen och enligt uppgifter från distributören så kommer den serietillverkade modellen ej levereras med backspeglar. Att man som modelltillverkare medvetet bortser från en viktig detalj som modellens backspeglar känns lite märkligt. Det har spekulerats i att kostnaden för utvecklandet av denna detalj och montering enbart för de svenska modellerna skulle bli orimligt hög, men saken borde vara möjlig att lösa på något sätt.

Modellen har ett underrede i metall och en lokkorg gjuten i plast. Loket har en mittliggande motor, dubbla svänghjul och driver på de båda boggiernas yttersta axlar via snäckdrev. Modellen levereras med fungerande belysning som växlar med färdriktningen. Modellen kommer att levereras i utförande för såväl 2-räls likström som 3-räls växelström, den är förberedd för digital drift och det kommer även finnas modeller med ljuddekoder och högtalare förmonterade.

Modellen i analogt utförande har artikelnummer 150108. Den har ett rek.pris på 1965 kr och kommer säljas av Hobbytrades återförsäljare. Vilka dessa är kan man få reda på genom den svenske distributören, Brimalm Engineering. www.brimalm.com | www.hobbytrade.dk


Foto: Hobbytrade

Mer att läsa
De publicerade bilderna på prototypen har redan diskusterats i Modellrallarens forum, läs mer i tråden ”Hobbytrades Tmz kommer snart”. Vill du veta mer om förebilden till modellen så finns det information och en hel del fina bilder på Järnväg.net