Årets skandinaviska nyheter från Roco

Roco planerar att komma med en modell av den klassiska svenska elloket Da. Man skall under året även komma med nya versioner av norska El16.

Text: Jocke Hultgren

Roco var den första av de stora mj-tillverkarna att släppa sina nyheter för året. Efter några år med kriser och problem så tycks man nu fått igång verksamheten och man presenterar planer på en hel del nya modeller under året. Framgångarna med de digitala startsatser man tidigare presenterat har gjort att det även under året kommer sju nya paket ut på marknaden. Ser man till de skandinaviska marknaderna så kommer man med både efterlängtade uppföljare och ”överraskande” nykomlingar.

Det senare bestående i planerna på att göra en modell av det klassiska svenska Da-loket. Modellen beräknas vara leveransklar i slutet av året. Enligt uppgifter i nyhetsprospektet så skall modellen produceras i både analogt utförande (art.nr 62530) och digitalt med ljuddekoder och högtalare installerade (art.nr 62533). Något som mött en viss kritik är det att modellen i växelströms-utförande (art.nr 68533) endast kommer tillverkas med ljuddekoder och högtalare installerad. Om kritiken innebär att man kommer producera modellen även i analogt växelströmsutförande återstår att se. Det är ännu oklart vilken indvid och i vilket utförande modellen kommer, loket på bilden ovan har inget med Rocos kommande modell att göra.

Uppföljare till tidigare utgivna modeller är framförallt norska El16 som nu återkommer i sortimentet. Man kommer med modeller av El16 i både NSB-rött (art.nr 63876) och Cargonet-grått (art.nr 63875). Båda modellerna kommer även i växelströms-utförande. Modellerna är aviserade att komma ut på marknaden i slutet av sommaren.

Trots att det finns flera tillverkare av Mz-loket i H0 så tycks Rocos tidigare utgivna modell av loktypen ha funnit sina köpare. I nyhets-prospektet aviserar man ytterligare två modeller av loktypen. Förutom nya loknummer 1401 (art.nr 62716) och 1420 (art.nr 62714) så är modellen överenstämmande med 1414 (art.nr 62712) som sedan tidigare finns på marknaden. Båda modellerna kommer även i växelströmsutförande och modellen av Mz 1420 går även att få med ljuddekoder och högtalare installerad.

Vill du veta mer om de nyheter som Roco aviserat inför 2007 så hittar du all information på företagets egen hemsida. www.roco.cc