Märklin kommer med Rc-lok i H0En höstnyhet från Märklin är det att man avser att komma med två Rc-lok med en speciell färgsättning. Både förebilderna och modellerna har skapats med anledning av 150-årsfirandet av de svenska järnvägarna under 2006.

Text & foto: Jocke Hultgren

I samband med att de svenska järnvägarnas 150-årsfirande genomfördes i Gävle i mitten av september så visade Green Cargo upp två Rc-lok som man givit en annorlunda färgsättning, än den man i vanliga fall använder på sina ellok. På lokens hela långsidor hade man monterat texten ”green” respektive ”cargo”. De lok man valt att utsätta för detta är Rc4 1318 samt Rc4 1309.

Det som gör Green Cargos ommålning lite extra intressant är det faktum att Märklin under veckan meddelat sina återförsäljare att man avser att komma med en sats bestående av båda dessa lok i H0.
Märklin är den tillverkare som under året haft rättigheterna att ge ut officiella jubileumsmodeller och man har tidigare under året kommit med ånglok av typen Ga och ett par vagnssatser av äldre snitt.

Informationen om det tekniska utförandet är fortfarande knapphändig och vi hoppas att kunna återkomma till detta inom kort. Det som avslöjats är att båda loken skall vara försedda med en fempolig högeffektsdrivning. Vidare skall satsen levereras med mfx-dekoder med ljud och högtalare. I övrigt är det troligt att man återanvänder den modell av ett Rc-lok som sedan tidigare finns i Märklins sortiment.

Enligt uppgifter från en återförsäljare kommer satsen endast att säljas i Sverige och i en mycket begränsad upplaga. Man räknar med att modellen skall finnas tillgänglig på marknaden under försommaren 2007. Satsen har art.nr 37415. För tillfället saknar vi uppgifter om ett officiellt ord.pris. www.marklin.de