Nya startsatser från Roco

Nya Roco har under hösten kommit med fyra digitala startsatser för att ta upp ”fighten” med de startsatser som finns hos framför allt Märklin och även Piko.

Text: Jocke Hultgren

I samband med rekonstruktionen av Roco efter företagets konkurs så uppdagades det att man inte lägre hade patenten på den räls och den digitala handkontroll som man tidigare haft i sitt sortiment. Detta var naturligtvis ett problem för företaget som nu tvingades utveckla både ett nytt spårsystem och en ny digital handkontroll.

Utvecklingsarbetet tog som förväntat tid, under mer än ett halvår efter att företaget på nytt fått igång sin verksamhet så har man saknat både spår- och styrsystem i sitt producerade sortiment. Förvisso har de flesta butiker sålt av sina lager av tidigare tillverkade produkter, men då många kunder varit medvetna om förändringen som väntade, så har man med stor sannorlikhet förlorat en hel del försäljning och därmed även marknadsandelar under den här perioden.

Resultatet av utveckligsarbetet blev det nya spårsystemet ”Geoline” och den nya ”Multimusen”. Bägge dessa är produkter som ingår i de fyra nya prisvärda digitala startsatser som Roco kommit med under hösten. I sammanhanget kan det vara värt att notera att man även tagit fram nya analoga startsatser. Under sommaren kom man dessutom med en digital startsats med lok och vagnar i ett mer avancerat utförande.

I alla startsatser ingår transformator, förstärkare, ”Multimusen”, en rälsoval med en eller två växlar och lok och vagnar i ett enklare utförande. I tidigare startsatser har modellerna haft få detaljer men drivningar med en bra kvalitét. Dessa modeller har dock haft omvittnat dåliga dekodrar monterade och det är i dagsläget oklart om man valt att göra något åt detta problem.

Startsats med snabbtåg & godståg
I denna startsats ingår det två växlar så att man får ett mötesspår på rälsovalen. Den främsta anledningen till detta är att det ingår två olika tåg i denna sats. Ett snabbtåg av typen ICE-2 och ett godståg. Snabbtåget består av en motorvagn, en manövervagn och en mellanvagn. Godståget består av ett diesellok av typen BR218 och tre godsvagnar. Satsen har art.nr 51230 och ett ord.pris på 2287 kr.

Foto: Roco

Startsats med byggtåg
Denna startsats innehåller en rälsoval med en växel vilken skapar ett stickspår på rälsovalen. I satsen ingår det ett diesellok av typen BR218, en manskapsvagn, en öppen godsvagn och en kranvagn. Det kan vara värt att påpeka att kranvagnen är inte motoriserad eftersom Roco även har motoriserade kranvagnar i sitt sortiment. Satsen har art.nr 51231 och ett ord.pris på 1713 kr.


Foto: Roco

Startsats med regionaltåg
Även denna startsats innehåller en växel för att skapa ett enkelt stickspår. Ser man till modellerna så är det ett ellok av typen BR110 som står för dragkraften och i satsen ingår det även två personvagnar. Satsen har art.nr 51232 och ett ord.pris på 1598 kr.


Foto: Roco

Startsats med ånglok och blandade vagnar
Det är möjligt att skapa ett stickspår med den växel som levereras även med denna sats. Den stora nyheten här är den rökgenerator som är monterad i ångloket av typen BR80. I denna startsats ingår det två öppna godsvagnar och två 2-axliga personvagnar. Satsen har art.nr 51233 och har ett ord.pris på 1942 kr.


Foto: Roco

Med något undantag så skall alla startsatser gå att köpa från svenska återförsäljare av Rocos modeller. Det kan vara bra att tänka på att de flesta butiker tar ut en extra fraktkostnad på grund av att det kostar med att skicka så stora paket som startsatserna ofta utgör. | www.roco.cc