Innan dess att det dykt upp en H0-modell av den loktyp som Hector Rail importerat från Österrike så kommer nu Nmodell med två färdigmodeller i N-skala.

Text:Jocke Hultgren  Foto: Nmodell

Sedan några år tillbaka så finns det en tågoperatör som heter Hector Rail. Bolaget har en omfattande godstrafik åt två stora kunder. Dels transporterar man containrar och växelflak från Norge till kontinenten åt logistikföretaget Euroshuttle. Dels transporterar man papper från flera svenska pappersbruk till Hallsberg på uppdrag av företaget Scandfibre Logistics.

När bolaget drog igång sin verksamhet började man med att köpa in norska lok som tidigare använts på malmbanan. Dessa sex lok var dock inte tillräckligt för att klara av alla transportuppdrag utan under en längre period hyrde man in Rc-lok från SJ. Man gjorde dock tidigt klart att detta inte var någon permanent lösning utan att man var intresserade av att införskaffa egen dragkraft.

I Österrike hade moderniseringen av lokparken gjort att det fanns övertaliga lok av typen 1142 och 1012. I oktober 2005 tog man ett lok av vardera typen till Sverige för tester och provkörningar. Dessa resulterade i att man köpte tre lok av typen 1142 som hos Hector Rail går under beteckningen 142. I den dagliga trafiken används de multippelkopplade i par för att klara av de tunga tåg man drar från pappersbruken i Norrland till Hallsberg.

Ända sedan det blev klart att loktypen skulle komma till Sverige så har det gått rykten om kommande modeller i H0 eftersom modellen redan finns i österrikiskt utförande från både Roco och Klein. Ännu har detta faktum dock inte resulterat i några färdiga modeller och det tycks bli småserietillverkaren Nmodell som kommer med de första färdiga modellerna (i N-skala) av loktyp 142.

Det är Hector Rails båda lok 142 002-5 ”Calloway” och 142 003-3 ”Schmidt” som man väljer att ta fram som modeller i N-skala. De är baserade på Arnolds modell av ÖBB 1142. Loken har lackerats och dekalerats av Lunds Vagnsverkstad. En detalj som Nmodell vill tydliggöra är det faktum att prototypen ”Calloway” ovan har röda strömavtagare, detta kommer ändras till svart på den serietillverkade modellen.

Modellen beräknas komma ut på marknaden under försommaren. Den som vill köra förebildsriktigt med multippelkopplade lok i par erbjuds att köpa båda modellerna till ett paketpris. Den som är intresserad bör ta kontakt direkt med Nmodell. | www.nmodell.se

About The Author

Related Posts