Synare av Trix modell av Hector Rail 141

Nyligen kom Trix ut med sin tidigare aviserade modell av HectorRail 141.003-4. Ett sådant lok införskaffades för att förstärka Hectors närvaro på min anläggning. Detta var också mitt första Trix lok vilket var extra spännande.

Text & foto: Håkan Y

Modellen hämtades ut hos Hobbycenter och passade även på att köpa med en 21-polig digitaldekoder till modellen. Första intrycket av kartongen var mycket positiv. Den kändes mycket exklusiv vilket jag inte är van vid ifrån Roco, som jag oftast kommer i kontakt med. Bara detaljen att en bild av modellen är tryckt i färg på kartongen känner jag var ett lyft. Modellen i sig ligger väl förpackad i en plastkontruktion som känns genialisk. Denna skyddar modellen mycket väl.

Modellen är väl förpackad

När loket väl var uppackat gjordes en visuell översyn av detaljerna och tryck. Det gladde mig mycket att alla detaljer satt monterade på loket och inget eftermontage behövdes. Loket var således helt färdigt och redo att sättas på spåret. I mitt fall skulle det digitaliseras först. Detta gjordes enkelt genom att ta av kåpan enligt de medföljande instruktionerna.

Kåpan borttagen och loket digitaliserat

Loket placerades på spåret för en första provkörning. Utan anmärkningar startade 141:an mjukt och lugnt. Krypkörnings-egenskaperna var mycket goda och modellen rullade mycket tyst. Ett litet ljud kunde höras vid krypkörningen, men detta tror jag kommer försvinna efter en riktig inkörning. Kopplar man på en vagn bakom kommer man inte höra detta i vilket fall som helst.

Detaljeringen på modellen är välgjord. Tampongtrycken på loket är också av hög kvalitet. Dock har inte de vita trycket av texten ”Hectorrail” täckt helt och hållet över räfflorna på sidan. Här lyckades faktiskt Roco med sitt svarta Rc6:a bättre. Men som synes på bilderna av loket är detta knappt märkbart utan syns bara på nära håll. Så det är ändå väl godkänt anser jag.

Jag noterade på min modell att i ena fronten var lite av den vita färgen bortskavd. Detta är lite störande och jag kommer repararera detta själv med lite vit färg. Givetvis är detta något som man egentligen inte skall acceptera och hade jag inte känt mig bekväm om att fixa detta själv hade jag lämnat in loket för åtgärd.

Bildserie på loket utomhus. Notera på sista bilden skadan i lacken

Det finns gott om detaljer på lokets tak, men de kan kännas lite plastiga. Detta är tyvärr vanligt förekommande på många modeller idag tycker jag. Förarhytten är också väl detaljerad med en lokförare i ”A” änden som markeras med en ”etta” på loken från Hectorrail. Frontrutan är mycket klar och ger ett bra intryck av ”glaskänsla”.

Takdetaljeringen ser en aning plastig ut

Loket är relativt tungt och har två slirskydd vilket bådar gott för oss alla som gillar att köra långa tåg även på anläggningar som har 2-3% stigningar. Med loket medföjer plogar om man avser att ställa loket i vitrinskåpet. Även nya slangar och koppel medföljer.

Då detta var mitt första Trix lok var det extra spännande att syna modellen och dess egenskaper. Jag är mycket nöjd med modellens kvalité och detaljrikedom. Det kommer säkerligen bli fler Trix-lok framöver.

En liten slutnotis: Något som jag alltid saknat med flertalet modeller jag har köp är kopplingen till modellens förebild. Med detta lok medföljde det en kort beskrivning av förebilden och dess tekniska data. Det kostar inte mycket pappersyta och något som jag uppskattade  mycket.

Art.nr: 22643