Lagom till julhandeln kom Märklins modell av Hector Rail typ 241. Det är därmed den tredje serietillverkade modellen i H0 av loktypen, som idag finns på marknaden.

Ganska snabbt har Hector Rails modeller blivit populära att återge i modell. Det faktum att man köpt in både nya och begagnade lok från tyskland och österrike har gjort att man numera har en lokflotta som till stor del består av loktyper som redan finns hos flera mj-tillverkare. I de flesta fallen har det räckt med att lacka om befintliga modeller för att få en korrekt svensk modell från Hector Rail.

Märklins nyutgivna modell ingår i företagets hobbysortiment vilket innebär att den har ett något förenklat utförande, men i gengäld också ett lägre pris än motsvarande modell från andra tillverkare. Modellen har Märklin har valt att göra en modell av 241.003 ”Organa” (art.nr: 36602). Modellen har dekoder och drivning på lokets alla fyra axlar.

Roco kom tidigare under året med sin modell av loktypen. Man har valt att göra en modell av 241.004 ”R2D2” (art.nr: 62507). På Rocos hemsida och hos de flesta återförsäljarna visar man fortfarande ett illa konstruerat fotomontage på modellen, trots att den funnits på marknaden i flera månader, men en bild på hur modellen verkligen ser ut finns här. Rocos modell finns för både 2- och 3-räls.

Under 2008 kom de första modellerna av loktypen 241 från Hector Rail. Det var den italienska tillverkaren ACME som gjorde en modell av 241.001 ”Kenobi”, senare har man även producerat 241.002 ”Skywalker” som modell i H0. Den senare finns finns för både 2- och 3-räls. En produktbild från ACME finns här.

Att det redan finns tre olika modeller av just Hector Rails loktyp 241 beror till stor del på att modellen är baserad på den idag kanske mest vanliga loktypen i Europa, Bombardiers Traxx F140AC2. Att Hector Rail använder den i genomgående trafik mellan Sverige och Tyskland gör den ännu mer intressant för mj-tillverkarna, eftersom det är en modell intressant för modellrallare i Sverige, Danmark och Tyskland. För den som vill veta mer om förebilden till modellerna så rekommenderas ett besök på webbplatsen Järnväg.net.

About The Author

Related Posts