Hjulkul i Sävedalen


Söndagen den 5 december hade ett antal mj-intresserade i Göteborgsområdet tagit sig till Sävedalens Folkets Hus för att visa, titta och snacka modelltåg.

Tog X2000 till Göteborg på söndagsmorgonen. Då tåget kom fram i tid hann jag med en buss till Sävedalens Folkets Hus som planerat. Det var en blåsig dag och trots att det bara var någon minuts promenad från busshållplatsen var det skönt att komma inomhus. Inne i foajen luktade det kaffe och det hördes ett stilla sorl från lokalen innanför. Stoppade ner jackan i den tomma väskan, man kan aldrig veta om man skall göra något fynd. I den lilla lokalen fanns det många välfyllda bord. Mycket amerikanskt och förvånansvärt mycket i N-skala.

Per Alsli hade med två dioramor, en i Z-skala och en i N-skala. Den i Z-skalan som var otroligt detaljerat för att vara i denna lilla skala. Dioramat i N-skalan var byggd som en tavla. Hade hängare för det också. Personligen skulle jag vara lite orolig att ha lok inne i en upphängd tavla, man vet aldrig vad som kan hända. Anders Wintzéus visade en amerikansk modul i N-skalan med datorstyrd trafik. Det lilla växelloket rangerade fram och tillbaka mellan spåren och signaler och växlar lades om, helt datorstyrt det också. Med detta system kan man ha mycket trafik igång på en bana, medan man själv kör bara ett av tågen.

Göran Assner hade en N-skalemodul med en imponerande egenbyggd bro på. Grunden till landskapet blev tydligen färdig på småtimmarna innan utställningen. Inte en helt ovanlig företeelse! Uppe på hedersplatsen på scenen hade N-Trak West byggt upp en liten N-modulbana. Här blev också alla mobiltelefoner med kameror och wap och annat omkört, här körde man tåg med telefonen.

Om man som jag är inne på modulbanor som komplement till hemmabanan så visades här en listig lösning för att blanda enkelspår med flerspårsmoduler. Moduler med smalspår H0e fanns också med samt att Kjell Johansson visade tankar och ideer kring modulsystem för Märklin-rallare. Vore kul om även den stora skaran som kör Märklin fick lufta sina tåg på stora modulträffar.

Då det inte finns någon restaurang på SJ:s Intercity tåg så hade jag tänkt äta kvällsmat på Harrys en bit från Avenyn. Valet är ju givet då de har en modelljärnväg i bardisken. Tyvärr var det stängt så det fick bli en annan restaurang, där dom dock hade en tågtavla på väggen.

Jag gjorde ett misstag som inte skall upprepas nästa år. På samma dag åkte jag pendeltåg, X 2000, lokdraget tåg, samt tunnelbana, men missade att åka spårvagn!


Två små dioramor som visades upp


Det var kanske trångt bland borden i lokalen


Utrustningen för att styra tågen med en bärbar
telefon riggad på en stol


Telefonen som man kunde styra tågen med


Det fanns en mängd olika modeller till försäljning


Det var inte heller enbart modeller som såldes på marknaden