Reportage från Hobbycenters vårträff

Lördagen den 27 Mars höll Hobbycenter sin vårträff i Sjömanskyrkan i Göteborg. Som vanligt var dragplåsteret Rutger Friberg och hans demonstrationer av nyheter och andra projekt inom MJ-Hobbyn. Denna vårträff fick huvudfokus på skala 0.

Av: Håkan Y

Man presenterade många nyheter ifrån Lenz som satsar stort på skala 0. Här kunde man se ett helt nytt rälssystem samt en digital startsats som kommer att finnas i två versioner. En med körkontroll och en utan.

Det nya rälssystemet och då speciellt växlarna var mycket intressanta. Färdigt i växeln kommer det att sitta en dekoder och en motor gömd i sliprarna. Det sitter även ett signalhus monterat på växeln. Detta säkerligen enligt tysk förebild. Lösningen är väldigt snyggt gjord och växeln ser precis likadan ut som vilken vanlig analog växel som helst på marknaden. Det går att montera bort den digitala delen om man ändå önskar driva sin växel analogt. Man presenterade också en korsväxel i sitt sortiment.

En del av Lenz nya rälssortiment i skala 0

Den nya startsatsen (art 43101) innehåller en Köf II samt tre vagnar enligt följande: X05, Om12 samt G10. Rälsmässigt medföljer 16 R1 kurvbitar samt 8 raksträckor. Därutöver medföljer en växel samt en stoppbock. Loket är givetvis digitalt samt har ljud.

Ytterligare visade man en V100 (art 40130-02) som var digital med ljud. Denna modell var riktig fin och hade mycket imponerande ljud. Trotsa att undertecknad satt på de bakre raderna kunde jag höra loket utan problem.

Köf II ifrån den nya startsatsen ifrån Lenz

V100 ifrån Lenz

Eftersom vi befinner oss på den svenska marknaden hade man gjort undersökningar huruvida vagnarna i startsatsen med Köf:en hade förekommit på svenska spår eller ej. Det visade sig att båda skåpvagnarna hade förekommits och kunde dekaleras om till svenska förebilder. Flakvagnen däremot var det värre med men man hade byggt om den till att efterlikna en svensk O vagn.

Därefter presenterade man sitt nästa projekt projekt som var att ta fram en prototyp till en T21:a i skala 0. Tillsammans med en person vid namn Jonas hade man på tre månader tagit fram kompletta Cad-ritningar samt en fungerande prototyp med hjul och motor plockat ifrån ett annat Lenz lok. Tanken var ifrån början att enbart konstruera en korg passande ett befintligt underrede, men Jonas ansåg att differenserna var för stora och ritade även då ett helt nytt underrede för detta projekt. Avsikten var därefter att förfråga bland annat Lenz eller andra tillverkare om man kunde åtaga sig att producera detta lok i en mindre serie. Självklart kommer detta projekt följas med ett stort intresse.

Dagens sensation. Blir denna modell realitet kommer 0-skalerallarna i landet jubla!

Den lokala föreningen GMJ:s ställde ut en modul och presenterade sin verksamhet på klubben. På denna modul kunde man hitta flera utsökta modeller som i regel är handbyggda av medlemmarna själva. Har ni inte besökt denna förening så är detta något ni måste boka in i era kalendrar. Besök deras hemsida på http://www.port.se/gmjs/main.asp för mer information.

Innan avbrottet inför fikat presenterade Felix ifrån Modellgrafik sitt sortiment med byggnader utskrivet på A3 ark. Dessa kan man sedan använda som bakgrundskulisser och skapa dynamiska och intressanta miljöer på anläggningen. Ett besök till deras hemsida är att rekommenderas. http://www.modellgrafik.com/

Man gjorde ett avbröt för en trevlig fika och under denna period kunde man titta närmare på sakerna man presenterade och även prata med Rutger om man hade frågor.

Efter fikat presenterade Lennart Möller sin anläggning med en filmad sekvens tagen på banan. Om Lennarts anläggning kan ni läsa mer om i Allt om Tåg-böckerna och i en framtida artikel här på Modellrallaren.

Därefter fortsatte man med att presentera diverse nyheter ifrån Nurnbergmässan medels medhavda modeller samt bildvisningar. En intressant nyhet var Fallers terränggående traktor med släp i deras Faller Carsystem. Denna traktor fungerade alltså i ojämn terräng med denna pianotråd undertill. Kan vara ett annorlunda inslag på din anläggning. Man presenterade även en elektronisk portöppnare ala hangardörrsversion.

Utöver dessa nyheter som självklart var många fler än så var trenden framöver laserskurna modeller. Detta möjliggör billigare produktion och man kunde till en lägre kostnad ta fram husmodeller. Förhoppningsvis leder detta både till lägre priser (eller ej höjda priser) samt att man vågar satsa på mer udda modeller som annars inte hade sett dagens ljus.

Som vanligt var det god stämning på denna vårträff som hålls av Hobbycenter i Göteborg. Dagens talare ifrån Hobbycenter denna dag var våra kära duvmatare Lennart som tagit ledigt ifrån sin tjänst vid parkbänken och återkommit i aktiv tjänst dagen till ära.