Modeller man saknar

Det har troligen aldrig funnits så många ”färdiga” modeller på marknaden som det finns idag. Mängder av modeller av tåg, byggnader och fordon kommer från både stora och små tillverkare. Men det tycks ändå alltid finnas något man saknar.

Av: Jocke Sannagård

För mig personligen så ligger några schyssta skogsmaskiner väldigt högt på listan över saknade modeller och det var grunden till mitt lilla hyss här på Modellrallaren den 1 april (de bilden ovan). Hittade Sword Models snygga skogsmaskiner i skala 1:50 på Nürnbergmässan tidigare i år. Detaljrikedomen och utförandet på modellerna är enormt bra och ”vill ha-känslan” infann sig snabbt när man såg modellerna. Men de är ju i helt fel skala för att passa på modelljärnvägen och företaget har idag tyvärr inga planer på att även producera modellerna i skala 1:87. Så riktigt snygga skogsmaskiner är fortfarande något jag saknar i modell.

Skördaren är den skogsmaskin som avverkar träden.

Skotaren  är den maskin som transporterar de sågade stockarna från skogen till upplagsplatser längst med körbara vägar där lastbilar hämtar råvaran för vidare transport till industrier eller till omlastningsdepåer.

Jag saknar också moderna ”svenska” personbilar i H0. Nu börjar modellvägarna kännas överbelamrade av Volvo Amazon, Duetter och andra gamla modeller från framförallt Volvo, men i några fall även SAAB. Brekina har under de senaste fem-tio åren haft en omfattande produktion av äldre svenska bilar i skala 1:87. Men var finns Volvo V70, C30 och XC90. Varför ska det behöva vara så svårt att göra SAAB 9-3 och 9-5 i H0.

”Det finns ingen marknad för svenska bilar i modell” var ett av svaren jag fick från en anställd hos ett av modellbilföretagen. Jag kan förstå att man ser marknaden som liten, men att den skulle vara obefintlig har jag ytterst svårt att tro. Kan det gå att sälja en turkos Volvo 144 i H0 så borde det vara möjligt att producera och sälja en silverfärgad Volvo S60. Hur svårt kan det vara?

Av en tillfällighet fick jag Caramas modell av Volvo C30 i min hand. Det är en plastmodell i skala 1:72 som säljs i en förpackning med tre Volvo C30 i olika färger. I Sverige har modellerna sålts som leksaker under varumärket ”Motorkidz”. I sortimentet ingår även modeller av V70 och XC90 i samma skala. Det är sååå nära att vara hur bra som helst. Modellerna är detaljrika, skapligt modellriktiga och med en prislapp på omkring en hundring för satsen med tre bilar så är nästan allt perfekt. Det är bara detta med skalan. Den i verkligheten lilla Volvo C30 ser på anläggningen ut som företagets största stadsjeep. Med andra ord inte helt lyckat…


Det här är några av de modeller jag saknar. Vad saknar du på modelljärnvägen? Skicka ett mejl till info(snabel-a)modellrallaren.se eller skriv ner några rader i detta kontaktformulär så fortsätter vi fylla på listan med modeller som vi saknar!