Även malmvagnstypen Uad finns nu i modell från Roco. Modellen kompletterar de tidigare serierna av malmvagnen Uadp.

Text: Jocke Hultgren
Foto: Jan Wallin, Jeco

För att öka transportkapaciteten på Malmbanan arbetade man under 60-talet intensivt med att utveckla en ny malmvagnstyp. Den nya typen Uad kunde tas i bruk under 1967. Med en lastkapacitet på 80 ton malm var det en revolution för malmbanan. Tre år senare kom man med en vagnstyp som fått en utökad vagnkorg för att rymma 80-ton av den lättare pelletsen, detta var Uadp.

Roco valde som sagt att göra den senare typen av dessa båda vagnar i första skedet, men nu finns alltså även den ursprungliga Uad-vagnen i H0. Även denna vagn levereras i satser om fyra vagnar med olika vagnsnummer.

Art:nr 45992
Rek.pris: 1068:-

Källor: JECO, LKAB

About The Author

Related Posts