Med mer mj-inslag än på många år var det det bästa besöket på Hobbymässan hittills. Jag har åkt därifrån besviken många gånger tidigare, men i år kändes det som att representaterna för mj-hobbyn insett att man måste satsa om det skall hända något!

”Vinterlandskap”, H0
Jeco i samarbete med Roco
Jeco hade till årets Hobbymässa lånat in en utställningsanläggning från Roco i Österrike. Anläggningen drog till sig ett stort intresse från mässans besökare eftersom det var mycket i farten, såsom blinkande lampor och många rullande tåg. Den proffsbyggda vinteranläggningen hade totalt åtta rundbanor av vilka en var ett nedlagt smalspår. På övriga var trafiken definitivt inte nedlagd. Här rullande flera av de svenska modeller som Roco tillverkar.

Anläggningen trafikerades av:
– MTAB Iore med malmvagnar
– Tågab Tmy med godsvagnar
– SJ Rc6 med godsvagnar
– SJ Rc6 med personvagnar ”BlueX”
– GC T44 med godsvagnar
– GC T48 med tankvagnar

Banor som den här har nog de flesta pojkar någon gång drömt om! Ett varierade landskap med stora höjd-skillnader och många detaljer att fästa blicken på. Det är inte alltför vanligt med anläggningar i vinterskrud. Att en bana som denna som visades upp på Hobbymässan kan säkert inspirera många modellrallare till att göra något liknande hemma. Det man bör tänka på när det gäller att återskapa snö i modell är att använda material som består under flera år och inte missfärgas.

”En tysk stad”, H0
Brio/Harambee i samarbete med Märklin
I år gjorde man en storsatsning på att visa upp Märklin och allt som märket har att erbjuda. En stor demoanläggning hade lånats in från Tyskland och det fanns även möjlighet att få prova den nya körkontrollen Mobile Station och dess funktioner. Man hade även ett par små rundbanor där de yngre besökarna hade möjlighet att leka.

Moduler i N-skala
Järnvägssällskapet
Moduler i olika skalor ökar i populäritet i Sverige. Detta uppmärksammade Järnvägssällskapet genom att visa upp sin modulanläggning som utökats med ett antal moduler sedan den visades upp på Heron City i våras. Något som rönte stort intresse var den videokamera som man monterat på ett ensamt lokchassi. Med kameran kunde publiken se hur det är att vara lokförare på en modelljärnväg.

oNeTrack-moduler, N-skala
SLAMRA
Det var inte bara Järnvägssällskapet som visade vad man kan göra med moduler. Den som ville se moduler trafikerade med långa amerikanska tåg kunde hitta dessa en trappa upp på den anläggning SLAMRA byggt.
Även hos SLAMRA visade man vad man kan göra med de väldigt små videokameror som kommit ut på marknaden. Det kameraförsedda tåget ”jagade” ett koltåg runt anläggningen och förarens bästa möjlighet att kontrollera vad som hände utmed spåret var en tv-skärm.
Klubben från Lidingö hade för första gången med sig endast moduler med ett huvudspår (one-track). Tyvärr verkade inte alla känna till att det fanns mer att se i en lokal vid sidan av, det fanns skyltar, men kanske hade man kunnat göra dessa ännu bättre?!

Djurgårdslinjen, spårväg – H0
Spårvägssällskapets Modellsektion
I montern hade man två modell-spårvägar. Dels den modulbana som man byggt upp för att visa upp på mässor och dels en mindre rundbana som besökarna kunde prova att köra själva.

Riktiga ånglok
Stockholm Livesteamers
Som tidigare år kunde man i den övre hallen se radiostyrda ånglok. Det fanns ånglok som eldas med sprit, gas eller kol på plats.

Modeller i papper och plast
Jörgen Edgar
I Trafiknostalgiska förlagets monter visade Jörgen Edgar upp sina N-skalemodeller i papper, plast, modelllera och lim. Bland de modeller som visades kunde man se SJ:s nya tvåvåningståg, X40.
På järnvägsmuséet i Gävle kan man se fler utav Jörgens fantastiska modeller.

Leni´s Lek & Hobby & AE’s Z-tåg
Även mj-handlarna från Östergötland hade hittat till Hobbymässan. Här kunde man köpa alltifrån Märklins senaste modell av Rm-loket till ett soffbord med en inbyggd modelljärnväg i Z-skala.

Mj-Specialisten
Till mässan i Stockholm tog man som vanligt med sig hela butiken där besökarna kunde hitta allt för en modelljärnväg. Till exempel hade de julgranar med belysning (för den som känner att julen nalkas) och Pikos prisvärda startsatser och snabbtåg.

Mj-Hobbyexperten
I denna monter kunde man titta på och köpa Rocos svenska modeller till mässpriser från Stockholms största mj-butik.

About The Author

Related Posts