Belysning av en bensinstation

Då var det dags för det nästa projektet i min serie om ljuset på en modelljärnväg. Mitt objekt denna gång är en bensinstation som skall få belysning utvändigt såsom invändigt.

Text & foto: Håkan Y

Då byggsatsen jag hade hittat hade hög detaljrikedom invändigt var det bara tvunget att även belysa interiören. Ett flertal lampor på 16 volt monterades under taket. För att ljuset inte skulle bli för starkt använde jag mig av ett motstånd som minskade på ljusstyrkan. Effekten blir mycket bättre med flera lampor som lyser lagom än få som lyser för starkt. Använde svart tejp för att förhindra att ljuset tränger igenom taket.

Lampa monterad med tejp och lim

Flertalet lampor monterade under taket för bensinpumparna


Kablage draget mellan lamporna

När väl lamporna var monterade under taket började jag montera ihop byggsatsen. Innan jag limmade ihop delarna provtände jag allting för att vara säker att få den effekt jag var ute efter. Justerade storleken på motståndet tills jag fick en lagom stark belysning.


Belysning monterad inne i verkstaden


Bensinstationen fullt ljussatt


Närbild inunder taket på bensinstationen

Slutord
Bilderna pratar mer för sig själva i denna artikel. Denna modell får nytt liv när man släcker ner i tågrummet och tänder upp lamporna. Lamporna speglar sig så fint i lacken på bilarna parkerade under taket. Detaljerna inne i byggnaden syns tydligt och träder fram tack vare belysningen.

På återseende!