Specialmålade N-skalemodeller

Eurohobby i Helsingborg har på kunders uppdrag tagit fram några svenska lok, vagnar och motorvagnar med annorlunda färgsättningar.

Text: Jocke Hultgren
Foto: Eurohobby

Senast i raden av omgjorda modeller är en ”X2” i Linxmålning, baserad på en modell av en tysk ICE. Trots de skillnader som finns mellan X2 och ICE så är likheten ändå stor. Man har i sitt sortiment även flera olika Rc-lok: blått lok á la SJ, grönt GreenCargo och gult från Banverket. Det blå loket är målat som Rc2 1117 medan det gröna har Rc2 1096 som förebild.

Det gula loket (ELL 0002R) är en modell där förebilden är det ursprungligen österrikiska lok baserat på det svenska Rc2 som ASEA exportade, men som sen några år tillbaka har återkommit till Sverige och fått flera fantasifulla färgsättningar. Notera att det gula loket har rätt utseende i fronten där lyktornas placering stämmer med förebilden som har en annorlunda front än de svenska Rc-loken. De vagnar som syns är inte helt överensstämmande med verkligheten, men fungerar om man kör svenskt i N-skala.