En mj-utställning i Leatherhead


Har du någon gång läst en mj-tidning från England så har du säkert reagerat på hur många mj-mässor och utställningar som arrangeras året runt, det är inte ovanligt med flera evenemang på olika orter under en och samma helg. Modellrallaren har besökt en av dessa.

Av en helt annan anledning så befann jag mig i Londons södra utkanter den sista helgen i februari, hade tidigare sett en annons för en mj-utställning i närheten, men ända in i det sista så var det oklart om det skulle gå att besöka utställningen. Omständigheterna gjorde emellertid att jag kunde besöka utställningen under ett par timmar och det var verkligen något nytt och intressant. Mj-utställningen i Leatherhead arrangeras årligen sedan fem år tillbaka av Carshalton & Sutton Model Railway Club en helg i februari.

Det som imponerade mest var alla anläggningarna som visades upp på utställningen, i lokalerna fanns det 22 kompletta anläggningar där det hela tiden hände något! Därutöver visade man anläggningar under uppbyggnad, demonstrationer av landskapskonstruktion och tågsimulatorer på dator. Som om det inte var nog så fanns bland alla anläggningarna även ett tjugotal handlare som kunde erbjuda det mesta från böcker till mässingsbyggsatser.

Det var gott om folk på utställningen men breda gångar och en stor utställningsyta gjorde att det ändå inte kändes trångt, nu var det ju på söndagseftermiddagen jag var där och det är möjligt att många var där redan på lördagen.

Nedan följer en presentation av några av alla de anläggningar som visades upp under utställningen.

Kings Park, N (1:148)
The East Sussex Group of the N Gauge Society
Man har en del av West Coast Main Line i nordvänstra London som förebild. Det var hela tiden något som rörde sig på denna anläggning, kolla in det imponerande tågmagasinet!

Grand Juction & Silver City, H0
Seaboard Southern, Crawley
Djupa dalar och broar präglade denna amerikanska anläggning. Tog flera foton, men den lånade digitalkameran och undertecknad hade svårt att samarbeta…Five Achdown, 00
East Grindstead Model Railway Club
Trots en liten station i den ena änden, ett enkelspår och bara ett litet tågmagasin i den andra änden så var trafiken tät. Five Ashdown är slutstation på en sidolinje i södra England med normalt lite trafik, men denna sommardag har man satt in flera extratåg för att hantera alla som vill göra en dagsutflykt till de vackra skogarna kring samhället.

Latlee Town, 00
Gary Thomas, Ian Harper
Tung godstrafik och mängder med moderna motorvagnar, detta var en anläggning som passade mitt intresse för brittiska tåg. Anläggningens bägge tågmagasin räckte inte till för allt man körde utan hela tiden stod en kille och plockade fram nya modeller ur speciella transportboxar. Varje tåg gjorde ett par svängar på anläggningen och sedan packades de ner igen.

Newcastle Haymarket, 00
Patrick Seale
Denna anläggning hade ungefär samma tema som den ovan, gott om moderna motorvagnar. Inte många spår, inte en speciellt stor anläggning, men minst lika intressant som alla de andra.Zevendaal, H0

Tom Nicholls
En nederländsk godsbangård, tyvärr var denna anläggning lite ”död” just när jag passerade förbi.

SE28, 00
Basingstoke & North Hants Model Railway Society
En anläggning i två nivåer, med godsbangård nedanför huvudlinjen som i huvudsak trafikerades med äldre motorvagnar.

Littlewood, N (1:148)
Christine & Richard Deas
”Vart jag än såg, så såg jag tåg”, en otrolig anläggning med flera linjer i olika nivåer. Anläggningen har en fiktiv förebild med visar allt ifrån diesellok från 70-talet till ett av de mer annorlunda inslagen på brittiska spår, ”Eurostar”. Man kan konstatera att det går att få in väldigt mycket på en liten yta när man bygger i en mindre skala. Det fanns otroligt många detaljer på denna fina anläggning, enligt byggaren själv så har banan tagit mer än 2000 arbetstimmar att få i det skick den var idag, arbetet fortgår dock hela tiden, målsättningen är att vid varje utställningstillfälle ha något nytt att visa upp.

Det var som sagt väldigt givande och inspirerande att besöka denna utställning och jag kommer med allra största sannolikhet besöka ytterligare någon brittisk utställning om jag får möjlighet.