Dekaler till senaste loket från Danmark


Det har blivit populärt bland svenska tågoperatörer att köpa begagnade diesellok från Danmark. Tidigare handlade det om lok av typerna My och Mx, men nu har flera exemplar av den modernare loktypen Mz hittat till två svenska operatörer, Tågåkeriet i Bergslagen (TÅGAB) och Svensk TågTeknik (STT).

Text: Jocke Hultgren
Foto: Carl Dahlin

Det tog bara några dagar efter premiärvisningen av STT:s första omlackade lok innan HB Janna hade dekaler i H0 för den själv vill ha en modell av den ”nyaste” svenska loktypen.

Två tillverkare har loktypen i sitt sortiment, Lima och Elektrotren. Tyvärr är inte modellerna kända för goda köregenskaper eller hög finish med gott om detaljer. Det finns dock planer på en modell i ett modernare utförande från Hobbytrade för den som är beredd att vänta och dessutom betala lite mer för sin modell.

Fördelen med åtminstonde modellen från Lima är att man brukar kunna hitta den begagnad på marknader eller internetauktioner för under 500 SEK, men det finns ju en risk att intresset och därmed priserna ökar nu när modellens förebild är Sverigeaktuell.

Carl Dahlin har lackat, dekalerat och fotograferat modellen i artikeln