Märklin mobile station


Det har skrivits och undrats mycket kring de nya delarna till Märklins digitalsystem på sistone. Notera att det alltså inte är ett nytt system det handlar om utan om nya tillbehör till det befintliga. Det första som presenterats är mobile station med artikelnummer 60652.

Text: Daniel Jönsson & Kristian Schellhorn

Denna styrenhet har motsvarande funktion som exempelvis Rocos LokMaus2 men är enormt mycket mer finessrik! Förutom att man köra tåg fram och tillbaka och tända släcka ljus eller andra funktioner så är det framför allt enhetens möjlighet till mottagande av information från loken på banan som är intressant. Märklin har som bekant saknat en handkontroll till sitt digitalsystem vilket av många har ansetts som en stor brist, men detta har man nu löst och dessutom presenterat en handkontroll som ligger steget före allt (?) annat som kan köpas idag.

Mobile station har en display i mitten där all info om valt lok visas såsom beteckning, extra funktioner på loket samt dess ungefärliga hastighet (grafiskt, ej i siffror). På respektive sida om displayen sitter det 4 knappar som används för att aktivera funktioner hos loket. Lyset har en egen knapp. Det finns även en tydlig Stopp-knapp ifall något gått snett på banan och två knappar som används vid programmering. Sist men inte minst finns det naturligtvis ett tumhjul för fartreglering.

Enheten har snabbval för 10 lok men klarar av över 16000 lokadresser. Den är dessutom förberedd för dekodrar med 8 funktionsutgångar.

En förutsättning för att mottagandet av information från loken ska fungera är att de är utrustade med den nya så kallade mfx-dekodern, men naturligtvis går det även bra med dekodrar av äldre typ, men då får man själv knappa in loket i enheten. När ett lok med en mfx-dekoder sätts på rälsen skickar dekodern information till mobile station. I displayen på denna dyker då lokets namn upp, som kan vara både siffror och bokstäver, exempelvis ”Rc4 1290”. Dessutom berättar dekodern vilka funktioner som finns på loket, exempelvis tuta, bromsljud etc och detta visas då på displayen bredvid funktionsknapparna.

Med ett icke mfx-dekoder utrustat lok anger man istället lokets artikelnummer på enheten varvid info hämtas från en databank som resulterar i att lokets namn visas i displayen. Om det rör sig om ett lok som från fabrik var utrustat med en icke mfx-dekoder samt exempelvis rökaggregat visas även denna funktion i displayen. Om man lägger till eller tar bort funktioner från loket kan detta enkelt programmeras in i mobile station. Märklin hävdar att samtliga tillverkade lokmodeller finns i databasen, som också ska kunna uppdateras via Internet framöver. Om uppdatering kan ske av privatpersoner är okänt.

Värt att nämna är att alla de nya tillbehören till digitalsystemet är av så kallad Plug´n´Play typ, d v s att man kan i princip bara ansluta räls, signaler växlar och annat så sköter det hela sig mer eller mindre självt.

Mobile station kommer att lanseras dels som lös enhet men även som del i ett av 8 nya startset. Prisen för startseten kommer att ligga en bit under 2000:- för de enklare och för en lös enhet kring tusenlappen. Detta är ett tydligt bevis för att Märklin nu satsar hårt på det digitala då endast det ånglok Br86 som ingår i ett av startseten normalt sett kostar ungefär lika mycket som hela startsetet.

Märklin har precis släppt information om systemet på sin hemsida. Du hittar informationen här http://www.maerklin.de/systems/index2.html

Tre av de åtta nya startsatserna från Märklin som levereras med mobile station