Fler entreprenadmaskiner i H0 från Märklin

Märklin har nyligen kommit med fyra olika entreprenadmaskiner i modell i samarbete med den amerikanska tillverkaren Norscot. Fortfarande saknas dock ”riktiga” maskiner i H0.

Text: Jocke Sannagård
Foto: Märklin

Märklin har vid flera tillfällen tidigare samarbetat med andra tillverkare och distribuerat andras modeller under sitt eget varumärke och så gör man även nu. Tillsammans med Norscot kommer man med fyra olika modeller av entreprenadmaskiner från amerikanska CAT i skala 1:87. Det är en hjulgrävare (M318D), en bandschaktare (D9T), en terränggående truck (772) och en bandgrävare (320D). På Märklins egen hemsida anger man att modellerna säljs som ett paket med tre exemplar av varje modell (direktlänk till Märklins produktsida), men hos de flesta återförsäljare kan man köpa modellerna styckevis.

Många av de modeller som Norscot tillverkar görs i flera olika skalor. Den terrängående trucken i paketet ovan fick mig vid en första anblick att tro att man äntligen kommit med en gruvtruck i Ho, men modellen ovan är rena leksaken jämfört med de maskiner som används i gruvor med brytning i dagbrott. I exempelvis Aitikgruvan i Gällivare används ett tjugotal av CAT:s gruvtruck 793D. Det är en maskin med en lastkapacitet på 218 ton, att jämföra med 772 ovan som kan lasta ”endast”45 ton. Men mitt hopp är inte ute än. Norscot har i sitt sortiment en modell i skala 1:50 av 793D och kanske, kanske, kommer det en vacker dag en modell av denna synnerligen mäktiga maskin.


Bild från Norscot på CAT 793D i skala 1:50

För den som vill veta mer om de maskiner man använder i Aitik så finns det en hel del att hitta på Google. Eller vad sägs om denna  film på Youtube som visar leveransen av ytterligare en gruvtruck. Eller ett fotosafari från dagbrottet publicerat på Maskinisten.