Skandinaviska nyheter från Märklin och Trix

Märklin och Trix kom i mitten av januari ut med sina nyhetsprospekt inför 2010. En del rykten om kommande modeller hade då cirkulerat på olika forum. Man märker inte mycket av Märklins kris i de båda nyhetskatalogerna, men det faktum att man på Nürnbergmässan valde att visa många av nyheterna bara på papper istället för prototyper visar att man kanske har mer begränsade resurser än tidigare år.

Text: Jocke Sannagård
Foto: Märklin & Trix

Det är massor av nyheter i de båda katalogerna. I den här artikeln kommer jag framför allt fokusera på de skandinaviska nyheter som Märklin och Trix aviserat. Har du ett intresse av andra modeller så rekommenderar jag en nedladdning av nyhetsprospekten direkt från Märklin eller Trix.


Vagnsats 3 x GC Lgjs med fliscontainers, Innofreight XXL ”Green Cargo”
Art.nr 47723 (Rek.pris: 99,95 €)

Den kanske mest oväntade svenska nyheten är en sats med tre containervagnar av typen Lgjs, var och en lastad med två moderna fliscontainrar. Containrarna är av typen Woodtainer XXL från Innofreight och används sedan några år tillbaka av Green Cargo för transport av flisade skogsprodukter till kraftvärmeverk på flera platser i landet. Jag har dock bara sett bilder där containrarna är lastade på boggievagnar av typen Sgns och det är oklart om Märklins användande av Lgjs-vagnar är helt förebildsriktigt? En del handlare brukar kostnadsfritt byta ut hjulen till likströmshjul till dem som vill använda vagnarna på  2-räls anläggningar.

Innofreights containrar börjar bli ganska vanligt förekommande även i Sverige. Hector Rail använder sedan något år tillbaka Innofreights containrar för flistransporter mellan Småland och Västerås, dessa containers har dock märkning för SCA. Adam Modellbau har producerat containrar med märkning för dels Green Cargo och dels SCA, alla dessa går att beställa via Lokstall1.


Ellok Hector Rail 141 ”Starling”
Art.nr: 37307 (Rek.pris: 239,95 €)

Den andra svenska nyhet som Märklin aviserar inför 2010 är en modell av Hector Rails ellok 141, det är kanske inte en helt oväntad nyhet eftersom det var en modell från Trix under 2009. Modellen har samma loknummer och namn som Trixmodellen från förra året.


Sats med Hector Rail 241 och tre skrotvagnar
Art.nr: 21348 (Rek.pris: 299,95 €)

Den enda skandinaviska nyheten från Trix är en sats med Hector Rails ellok 241 .002 ”Skywalker” och tre skrotvagnar med märkning för Green Cargo. Det rör sig inte om en startsats, utan ett paket med lok och vagnar. Detta blir den fjärde modellen på marknaden av Hector Rails ellok av typen 241 och tyvärr tycks man ha bestämt sig för att göra nr 002 ”Skywalker” , trots att det aktuella loket redan finns i modell från ACME. För den som har många lok hade det ju varit roligt om man valt något av de sju andra lok av samma typ, som ännu inte finns i modell…

Den norska marknaden tycks i år kamma noll hos Märklin och Trix, inte en enda modell hittar man i de båda katalogerna. Den danska marknaden har dock en del nyheter från Märklin. Man kommer bland annat med ett danskt ånglok av typen ”N” , ett tidigare tyskt lok av typen BR 52. Det kommer även två olika godsvagnssatser med DSB-märkning.

Ånglok DSB N
Art.nr: 37831 (Rek.pris: 389,95 €)

Godsvagnssats ”DBS Rs”
Art.nr: 47025 (Rek.pris: 99,95 €)

Godsvagnssats ”DSB Kbs”
Art.nr: 47025 (Rek.pris: 89,95 €)