Synare av Roco:s svarta Rc-lok

Äntligen har Roco släppt ut en ny Rc6 modell på marknaden. Det är en modell av SJ:s svartlackade Rc6 1396. Håkan Y har tittat närmare på den nya modellen.

Efter att ha hämtat min modell hos min lokala hobbyhandlare packade jag snabbt upp den för en synare. Modellen ligger väl förpackad enligt senaste standard ifrån Roco. Takdetaljerna är skyddade av en formpressad plastbit. Vad som var nytt här var att även små skumgummibitar skyddade pantograferna extra. Det är alltid bra med nyheter som skyddar modellen ifrån fabriken.

Modellen är välpaketerad ifrån fabriken

Väl synat hur förpackningen var utformad packade jag upp loket och studerar det i detalj. Vad hade man förbättrat eller ändrat på modellen ifrån tidigare utgivningar? Tre detaljer noterade jag snabbt och dessa var nya hjul med skivbromsar samt en ny antenn på taket. Denna antennen är långsmal i silvrigt utförande. Sista ändringen jag kunde notera är att plogarna nu fått det gulsvarta fältet längst ner förtryckt.

Utöver dessa förbättringar kunde jag inte notera något mer. Däremot lade jag märke till att man inte längre har satt svart tejp över de små sidofönstren vilket gör att man tydligt ser karossen på insidan. Detta är inte särskilt snyggt och är en detalj jag kommer åtgärda på min modell. Detta kommer även lösa en del ljusläckage genom dessa fönster vid mörkerkörning.

För övrigt håller lackeringen och markeringarna på modellen hög kvalité och här finns ingenting att anmärka på. Roco håller som vanligt hög kvalité i detta avseende. Möjligen hade man kunnat valt en mörkare nyans på den gråa färgen på boggierna. Även om färgen säkerligen är förebildsriktig blir intrycket felaktigt om man jämför mot ett riktigt lok. Här behöver man vädra lite lätt.

Närstudie bilder på modellen

Hur går modellen då? Min modell digitaliserades med en ESU Lokpilot v3.0 och sattes därefter på spåret. Loket startar och går mjukt och fint. Roco:s Rc lok har hittills alltid gått väldigt bra och provkörningen gick enligt förväntningarna. Hittills hade jag kört fram och tillbaka på ett av mina stationsspår. Nu var det dags att köra ett varv på banan och påbörja inkörningen. I första bästa växel kortslöt loket rälerna.

Min första reaktion var att loket var urspårat vilket då kan leda till en kortslutning. Nu kan vi notera att jag kör med Peco c75  elektrofrog växlar på min bana. Dessa växlar och även en del andra fabrikat är känsliga för kortslutningar om innersidan av hjulflänsen når tungelementet som inte är i bruk så att säga.

Men, till min absolut största förvåning visade det sig att hjulavståndet på mitt lok höll 13.7mm på samtliga axlar. Detta är ett för kort avstånd och detta kan leda till förutom urspårningar även ovan nämnda problem. Enligt NEM standard är minsta tillåtna mått 14.3mm. Mina övriga lok ifrån Roco håller ungefärligen 14.2-14.4mm.

Efter ett test där jag bytte hjulen ifrån ett annat Rc lok jag hade så fungerade loket klanderfritt i växeln. Problemet var alltså att hjulavståndet var för kort. Jag kontaktade min Hobbyhandlare och han kontrollmätte på ett annat lok i butiken. Detta lok mätte 13.9-14.0 på hjulen. Fortfarande för kort men ändå bättre än mitt lok. Vi kom överens om att jag skulle försöka justera hjulen själv och om detta misslyckades skulle hjulen reklameras till Roco.

Som tur är lyckades jag justera hjulen och justera dessa till ungefärligen 14.3mm. Därefter har loket gått bra genom mina växlar. Jag kan givetvis ha fått ett riktigt måndagsexemplar i detta avseende men jag råder ändå er att kontrollmäta era lok. Även om loket fungerar bra på eran egen anläggning kanske ni kan få problem den dagen ni besöker en bekant eller MJ-Förening.

Godispåsens innehåll innan montering

Men i det stora hela anser jag att Roco återigen har levererat en mycket fin modell till den svenska marknaden med bra gångegenskaper och hög detaljrikedom. Låt oss nu hoppas på att Roco under nästa år utkommer med de svarta vagnarna som skulle passa bra till detta lok.

På återseende
Håkan Y

Information om modellen
Roco 62656 – Ellok klass Rc 6 Svart SJ
Rek.pris: 174 EUR (1722 SEK, valutor.se, 2009-09-04)

Roco 68656 – Ellok klass Rc 6 Svart SJ (växelströmsutförande)
Rek.pris: 214 EUR (2118 SEK, valutor.se, 2009-09-04)